Robbantásos merényletek Srí Lankán

Forrás: MTI

 2019. április 21. 23:48

A legutóbbi adatok szerint 290 halálos áldozata és több mint félezer sérültje van a Srí Lanka-i támadássorozatnak.

Nyolc robbantásos merénylet történt húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodában.

A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén követték el. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.

A merényletek elkövetőjeként vasárnap estig egyetlen szervezet sem jelentkezett. A Srí Lanka-i kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig, és felfüggesztette a közösségi média működését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornának vasárnap délután elmondta, hogy a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk.
A miniszter azt kérte a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket, és "szerető közelségéről" biztosította a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket.

A Forimmediaterelease.net a templomok mellett a Shangri-La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury szállodákat nevezte meg a támadások helyszíneként.

Nyitókép: alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek