Robert Capa színes fotóiból nyílt különleges kiállítás Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2015. június 08. 15:43

Európában egyedülálló fotókollekció sajtópremierjére került sor június 8-án a Nagymező utcai Capa központban.

A magyar Robert Capa elsősorban fekete-fehér fotói révén vált világhírűvé, de mint később kiderült, színesben is páratlan dokumentumértékű haditengerészeti felvételeket, zsáner- és családi képeket, sztárriportokat és divatfotókat készített.

A Capa in Color című kiállítás megnyitóján Colleen Bell amerikai nagykövet, valamint Hoppál Péter államtitkár is megjelent, méltatta a kiállítást és megköszönte a kurátoroknak munkájukat.

Hemingway, Picasso a világ akkori leghíresebb manökenjei, a II. világháború után éppen csak magához térő Szovjetunió, norvégiai életképek 1947-ből, páratlan dokumentumértékű háborús felvételek – több mint 100 - láthatók szeptember 20-ig a múzeumban. A kiállítás turisztikai programként is jelentős vonzerő, hiszen Robert Capa, a világ egyik leghíresebb fotósa volt, és ilyen kollekció ma sehol a világon nem látható.

A színes technika akkor még kezdetleges volt, a képek ki is fakultak, s sőt nagy részük feledésbe is merült: egy részük 70 évig lapult egy asztalfiókban. Cornell Capának, a fotós testvérének és a mai digitális technikának köszönhető, hogy megtekinthetjük viszonylag jó minőségben az 1938 és 1954 között készült műveket.

Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatók a Valahol Franciaországban – 1944 nyara című tárlaton, amely Normandiát ábrázolja, 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően.