Robotok táncolnak esténként a Szigeten

Forrás: MTI

 2015. augusztus 12. 12:38

Dancing with Drones címmel tartanak interaktív drónos bemutatót szerdától vasárnapig minden este a Sziget fesztiválon. A LED-es fényjátékkal kísért show-t most először láthatja a közönség.

A csoportos robotika legújabb vívmányaira épülő produkció, amelyben a repülő robotokat és a táncosokat a mozgás köti össze, minden nap 22 óra 30 perckor látható a fesztivál SportZone helyszínén.

 

A Dancing with Drones, azaz Drónokkal táncoló című projekt a CollMot, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén működő robotikai kutatócsoport és Nina Kov magyar származású, Londonban alkotó koreográfus együttműködéséből, a tudomány és a művészet ötvözéséből jött létre. Közleményük szerint a világon elsőként ők valósították meg, hogy legalább tíz repülő robot irányítás és előre programozott útvonal nélkül, valós időben reagál egy táncos mozdulataira. A rendszer működése az állatok csoportos mozgásának törvényszerűségeire épül.

Fotók: MTI/Mohai Balázs


A drónok profi művészekkel közösen táncolnak, szabadon vagy szigorú koreográfiában, létrehozva a világ első, kültéri, multimédiás drónshow-ját, futurisztikus látványosságot alkotva az éjszakában. Csurgai Dorottya, a CollMot Robotics sajtóreferense elmondta: a produkciót a fesztiválon láthatja először a közönség. Mivel a projektnek mind a tudományos, mind a művészeti oldala magyar vonatkozású, ezért szerették volna az alkotók, ha itthon mutathatják be először. A nagyméretű kültéri helyszínt igénylő, 15 perces produkcióban 9 drón és 15 fellépő művész szerepel, a későbbiekben elkészül a show egy hosszabb verziója is.