Rockabilly-járattal Bánk bán nyomában

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. június 13. 13:58

Idén Kecskemét lesz a Múzeumok Éjszakájának kiemelt városa, ahol június 25-én retrobuszok szállítják majd az érdeklődőket a közel félszáz helyszín között. Közülük néhányat előzetesen bemutattak a sajtónak a megyeszékhely és a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett minapi bejáráson.

„Kecskemét is kiállítja" – e szavakkal kezdődik a kecskeméti Városháza híres harangjátéka, és ezzel a mottóval hirdetik, hogy a városnak van mit megmutatnia a közönségnek a Múzeumok Éjszakáján – tudtuk meg Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón.

Kecskemét először 2006-ban 3 helyszínnel kapcsolódott be az országos programsorozatba, tavaly már 42 helyszínen 62 ezer látogatót fogadtak, ebben az esztendőben pedig 49 gyűjtemény, múzeum, kiállítótér és egyéb intézmény vesz majd részt az éjszakai múzeumjárásban. A „Hősök, felfedezők, újítók" címmel meghirdetett idei országos tematikához kapcsolódva Kecskemét híres szülöttét, Katona Józsefet helyezi fókuszba, az író hősei, Bánk bán vagy Melinda bármelyik helyszínen felbukkanhatnak – ígérte a polgármester.

Ilyen veterán buszok szállítják majd a látogatókat a kecskeméti Múzeumok Éjszakáján

 

Kecskeméten június 25-én éjszaka minden helyszín ingyenesen lesz látogatható, az érdeklődők közlekedését pedig – immár hagyományosan – 15 retrobusz fogja segíteni, 3 különböző útvonalon. Az idei újdonság egy utánfutós busz, és még tárgyalnak egy veterán csuklós beállításáról is. A rockabilly-járatokra 400 forintos karszalag váltható, ami korlátlan utazásra jogosít.

 

Katona-túrák

Az olvasóban persze felmerülhet a kérdés, hogyan tud kiállítani közel félszáz helyszínt egy 112 ezer lelkes város? Nos úgy, hogy nemcsak hagyományos múzeumok és kiállítóterek tárják ki kapuikat ezen az éjszakán, hanem olyan intézmények is, amelyeknek nem ez a funkciója. Ilyen például a Városháza épületében található megyei levéltár, ahol Katona József eredeti kéziratai – köztük a csak halála után kinyomtatott Jeruzsálem pusztulása c. dráma –, fotói, ügyvédként és tiszti főügyészként jegyzett hivatali dokumentumai, színháztervei és egyéb érdekes irományok tekinthetők meg.

Katona József eredeti kéziratait őrzi a megyei levéltár

 

Az idén 120 éves Katona József Színház Európa egyik legszebb színházterme okán önmagában is érdemes a látogatásra – olyan világhírű sztárok is forgattak itt, mint Richard Burton, Ed Harris, Annette Bening vagy Jeremy Irons –, az éjszakai kulisszajárás keretében azonban bekukkanthatunk majd a színfalak mögé is: az öltözőkbe, a fodrászatba, a műszaki területekre, a zsinórpadlásra. Megmutatják a forgószínpad működését, hogyan mozgatják a díszleteket, mire jó a vasfüggöny, és fel lehet próbálni a különböző előadásokban a színészek által viselt kosztümöket is.

 

Hősök és újítók

A város ikonikus épületében, a szecessziós stílusú Cifrapalotában látható kiállítás a magyar huszárság hőstörténetébe nyújt betekintést a végvári vitézek korától a 20. század közepéig, többek között megismerkedhetünk a világ legöregebb huszárja és a 14. aradi vértanúnak is nevezett Gáspár András életével. A Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesület a kiállítás kísérő programjaként történeti egyenruhákat, fegyvereket és lószerszámokat mutat majd be a Főtéren a Múzeumok Éjszakáján. A Cifrapalota másik, nem szokványos kiállítása az első világháború tábori bordélyait járja körül, fotók, enteriőrök, eredeti tárgyak, orvostörténeti érdekességek segítségével.

A Múzeumok Éjszakájának kecskeméti főszervezője, a Bozsó Gyűjtemény időszaki kiállításainak, foglalkozásainak egy részét az országos tematikához kapcsolódva az ipar- és képzőművészet megújítóinak, a találmányoknak szenteli kreatív műhellyel, tárlatvezetésekkel, fúvószenekari koncerttel, a kertjében kialakított ideiglenes korcsmával fűszerezve. Egy ritka Gutenberg-nyomdagépen Katona József irodalmi hőseit megidéző emléklapot is nyomtatnak a látogatók számára.

Emléklapnyomás a Bozsó Gyűjteményben

 

A régió leggazdagabb magángyűjteménye már többször büszkélkedhetett a vidék leglátogatottabb helyszínének címével, a tavalyi Múzeumok Éjszakáján 8200 érdeklődő fordult meg náluk. A néprajzi, ipar-, egyház- és képzőművészeti gyűjtemény talán legkülönlegesebb darabja egy ún. athoszi típusú fakereszt, amely a belevésett évszám tanúsága szerint 1588-ból származik. A díszes feszület mindkét oldalát beborító csodálatos miniatűr faragások bibliai jeleneteket örökítenek meg.

 

Öt kontinens hangszerei és világító kerámiák

Idén először nyitja meg kapuit a Múzeumok Éjszakáján a Leskowsky Hangszergyűjtemény, amely néhány hónapja költözött új kiállítótermébe a Hírös Város Turisztikai Központban.

Szilágyi Áron megszólaltatja az éneklő fűrészt


Az ország egyetlen ilyen látogatható kollekciója mintegy kétezer népi, klasszikus, kísérleti és teljesen egyedi hangszert számlál, de fő értékük mégis az, hogy nagy részüket ki lehet, sőt ki is kell próbálni. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszereit szólaltathatjuk itt meg, a citerák, tamburák és tekerők mellett például a különleges zsiráfzongorát, a 34 húrból álló szitárt, az éneklő fűrészt, a havasi kürtöt, a tatupáncélból készült charangót, vagy az ausztrál őslakosok által használt didgeridoo-t – mindezt a tárlatot vezető Szilágyi Áron humoros hangvételű előadásával körítve.

Az eklektikus építészeti környezetben működő Nemzetközi Kerámia Stúdió szintén kedvelt és látványos helyszíne a kecskeméti Múzeumok Éjszakájának. Az ide betérők megismerkedhetnek a kerámiaégetés egy különleges gyorstechnikájával, a japán eredetű rakuval: a tüzes kemencéből kiszedett – az éj sötétjében világító – kerámiákat faforgácsba ágyazva, vízzel locsolgatva hűtik le, így mintázatuk, rezes színezetük egyenesen a nézők szeme előtt bontakozik ki. Emellett egy formabontó Katona József-emlékműsorral is szórakoztatják majd a látogatókat a Kecskeméti Színjátszó Műhely előadásában január 25-én este.

Raku technikával készül kerámiák, háttérben az égetés utáni hűtéshez használt faforgács


Szintén nem hagyományos múzeumi környezet a Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpont kertje, ahol acélból és fémből készült szobrokat láthat az érdeklődő közönség.

 


Dinamikusan fejlődő régió

A Dél-alföldi régió turistaforgalmának növekedése az elmúlt két évben folyamatosan meghaladta az országos eredményeket – büszkélkedett el Katona Ilona, a Magyar Turisztikai Ügynökség regionális igazgatója a kecskeméti sajtótájékoztatón. Tavaly 8,4 százalékkal nőtt a régió vendégéjszakáinak száma. Idén az első negyedévben 125 ezer vendég 286 ezer éjszakát töltött el a régió szálláshelyein, ami 13,4 százalékos bővülést hozott 2015 hasonló időszakához képet. A Dél-Alföldön Kecskemét a 3. leglátogatottabb desztináció, Gyula és Szeged után.

Az MTÜ szakmai partnerként veszt részt a Múzeumok Éjszakája promóciójában, s az itthon.hu oldalon külön menüpont készül kedvezményes csomagajánlatokkal az esemény hétvégéjére – emelte ki az igazgató.