Rohamosan nő az orosz turisták száma Svédországban

 2013. szeptember 02. 13:18

Tavaly 16 millióan látogatták meg Svédországot, 600 ezerrel többen, mint 2011-ben. A turisták 55 százaléka a környező skandináv államokból érkezett, de a legtöbb pénzt az oroszok költötték el.

Ők ugyanis naponta és fejenként 1114 koronát (közel 40 ezer forintot) hagytak ott, túlszárnyalva az egyébként magas árakhoz szokott norvégokat.

Az orosz turisták átlagban 2,7 éjszakát töltenek Svédországban és több köztük a nő, mint a férfi. Az orosz nők szívesen keresik fel Stockholm belvárosát, ahol sokat vásárolnak, több múzeumba és étterembe is ellátogatnak.

A St. Peter Line hajótársaság vezetője, Igor Glukov szerint egy év alatt 20 százalékkal nőtt a velük utazó oroszok száma, és kiemelkedő a gyermekkel érkezők aránya. Biztonságosnak tartják Svédországot és családdal is bátran nekivágnak az utazásnak- jegyezte meg a menedzser a Kryssnings tips nevű online újságnak.

 

Az orosz turisták egy év alatt több mint másfél milliárd svéd koronát költenek el Svédországban, és ma már nemcsak az újgazdagok vágnak neki a svéd szigetvilág felfedezésének, hanem a középosztály tagjai is, akik előszeretettel vásárolnak a leárazásokkal csábító üzletekben és az országszerte oly népszerű bolhapiacokon.

A múzeumok, a bevásárlóközpontok és az éttermek ma már orosz nyelvű elektronikus guide-dal, prospektusokkal, étlapokkal várják a turistákat. Sok elegánsabb márkaboltban oroszul beszélő alkalmazottakat keresnek, ami nem probléma, hiszen az oroszokon kívül számos, a nyelvet beszélő ukrán, csecsen és grúz települt át a jóléttel kecsegtető svédekhez.

Külön orosz nyelvű turisztikai folyóirata van már az ide igyekvőknek, amely felhívja a figyelmet az új kiállításokra, kulturális eseményekre, tájékoztat a különböző taxistársaságok árairól és felsorolja a svéd gasztronómia (egyébként az oroszokéhoz sokban hasonlító) kiemelkedő fogásait.