Rómában láthatók a Szépművészeti Toulouse-Lautrec-nyomatai

Forrás: MTI

 2015. december 03. 17:38

A római Museo dell'Ara Pacisban nyílik kiállítás csütörtökön a Szépművészeti Múzeum által őrzött Toulouse-Lautrec-litográfiákból és grafikákból. A Budapestről érkezett 178 munka május 8-ig lesz látható az olasz főváros szívében.

Orietta Rossini a tárlat csütörtöki római sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett Museo dell'Ara Pacis nem csupán Augustus császár Békeoltárát (az Ara Pacist) mutatja be, hanem nagyszabású időszaki kiállításoknak is otthont ad.

Ezúttal különösen szép kiállítás érkezett a budapesti Szépművészeti Múzeumból, amely átélhetővé teszi az előző századforduló Párizsának hangulatát, és biztosan közel áll majd a francia festészet, zene vagy irodalom kedvelőinek szívéhez - mondta el.

Claudio Parisi Presicce, a római önkormányzat kulturális hivatalának vezetője hozzátette: Henri de Toulouse-Lautrecet részben személyes tragédiája vezette el ahhoz a különleges látásmódhoz, amellyel rövid élete során senki máshoz nem hasonlíthatóan örökítette meg a Belle Époque Párizsának éjszakai életét: a kávéházak, kabarék, színházak, bordélyok világát.

Baán László hozzáfűzte: a budapesti múzeum olasz kapcsolatai nagyon intenzívek ma is, hiszen több mint ezer alkotást őriz itáliai művészektől, két évvel ezelőtt egy fontos reliefet kölcsönöztek a Museo dell'Ara Pacis egyik kiállítására, a milánói Palazzo Realéban pedig februárig csaknem nyolcvan budapesti remekművet láthat az olasz közönség.

 

A tárlatot Bodor Katával együtt rendező Gonda Zsuzsa felidézte, hogy tavaly Toulouse-Lautrec születésének 150. évfordulója előtt a Szépművészeti nagyszabású kiállítással tisztelgett, amely több mint 100 ezer látogatót vonzott.

A budapesti múzeum kollekciójának különlegessége, hogy Toulouse-Lautrec ma ismert 360 sokszorosított grafikájából 240-et tartalmaz; az elsőt még 1901-ben, a művész halálának évében vásárolták.