Romániában már magyar nyelven is működik a segélyhívó applikáció

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. április 01. 15:13

A rendszert üzemeltető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) mostantól a román mellett magyar, német, angol és ukrán nyelven is elérhetővé tette a 112-es segélyhívó applikációt.

A Romániába akár csak egy napra utazó magyar állampolgároknak is érdemes letölteni a segélyhívó alkalmazást, hiszen bármikor szükség lehet rá. A Google Play-ban vagy az App Store-ban az „Apel 112" applikációt kell keresni, letöltését követően pedig a magyar változat könnyen megtalálható azoknak is, akik nem beszélnek románul:

1. Lépjen a Setări (Beállítások) menübe, és válassza a Limbă (Nyelv) funkciót.

2. Válassza ki a magyar nyelvet, amelyen aztán a navigációs információk megjelennek. Ezt követően a menü automatikusan konfigurálódik a magyar nyelvre.

Az utazók is bármikor bajba kerülhetnek

Fotó: turizmus.com

Az STS ugyanakkor a mobilszolgáltatóknál lerendezte, hogy a barangolási szolgáltatásról szóló üzenet, amelyet a Romániába való belépéskor kapnak az érkezők, tartalmazza azt a tájékoztatást, hogy vészhelyzet esetén hat nyelven lehet használni a 112-es mobilalkalmazást.

A 112-es segélyhívás-alkalmazás lehetővé teszi a hívást kezdeményező készülék helymeghatározási adatainak AML (Advanced Mobile Location) formátumban történő továbbítását a 112-es szolgálat számítógépes rendszerébe, vagyis a központban azonnal tudják, hol tartózkodik a bajba jutott. Az alkalmazás csak a segélyhívás ideje alatt használja a mobiltelefon adatkapcsolatát és helymeghatározóját (GPS).