Ruhaszobrok szúnyoghálóból és cirkuszi ponyvából a Nemzeti Múzeum kiállításán

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 20. 18:59

Óriás kirakati babák költöztek a Nemzeti Múzeum kertjébe, a 3 és fél méter magas szobrok 11 kortárs textilművész ruháit viselik. A művészek által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is azt hangsúlyozta a kiállítást megnyitó beszédében, hogy mennyire fontos a művészetben, a kultúrában is az újrahasznosítás. Szépséget alkotni olyan alapanyagokból, amelyek sokszor a szemétben végeznék, vagy amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkalmasak lennének műalkotások készítésére. A 25 ruhaszobrot megalkotó művészek éppen ezt bizonyítják a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlattal.

mmn_kiallitas

A ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok is

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még mézeskalács figurák is.

mmn_kiallitas

A 11 kortárs művész ruhái nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében szeptember 20-tól október 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.