Elkészült a Sagrada Familia öt központi tornya – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. október 03. 13:59

Több mint 140 év várakozás után végre elkészült Barcelona híres Sagrada Familia bazilikájának öt központi tornya. Várhatóan 2026-ban – amikor hatodik és egyben utolsó központi torony is elkészül – az 1882-ben elkezdett templom építése befejeződik.

Az ikonikus épületet évente mintegy 4,5 millióan látogatják. A monumentális építménynek 18 hatalmas, orsó alakú tornya lesz, amelyek mindegyike egy-egy bibliai alakot - a 12 apostolt, a négy evangélistát, Szűz Máriát és Jézust – szimbolizál.

2026-ra elkészülhet a Sagrada Familia

Fotó: 123rf.com

 

"Az evangélisták négy tornya elkészült! Hamarosan megünnepeljük ezt az építési mérföldkövet!" - jelentette be a templom pénteken egy Facebook-bejegyzésben.

A székesegyházban november 12-én szentmisét tartanak és a négy evangélista tornyot kivilágítják – közölték, hozzátéve, hogy a tornyok karácsonyig világítani fognak. A négy evangélista torony 135 méter magas. A fennmaradó, Jézus Krisztust szimbolizáló torony 172,5 méter magas lesz, egy 17 méter magas, négykarú kereszttel a legtetején. Bár pár éve még úgy tűnt nem fog elkészülni 2026-ig, most mégis van rá esély, hogy 3 év múlva befejeződik Barcelona fő látnivalójának építése.

A Sagrada Família ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Ha elkészül, a Sagrada Familia lesz a világ legmagasabb temploma, megelőzve a németországi Ulmi nagytemplomot – írja a CNN.

Szerdán helyezték el az utolsó szobordarabot Máté evangélista tornyán, erről egy videót is megosztottak a templom Facebook oldalán: