Sakkolimpiát rendezne Budapest 2024-ben

Forrás: MTI

 2020. február 05. 18:02

A sakk színesebb, mint gondolnád – ez a szlogenje Budapest 2024-es sakkolimpiai pályázatának.

A pályázatot Szabó László, a magyar szövetség elnöke, valamint a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia ismertette a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83. kongresszusának keretében szerdán a magyar fővárosban.

Öt érv hangzott el a magyar sakkolimpiai pályázat mellett

Fotó: 123rf.com

Szabó László hangsúlyozta, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség olyan fontos szervezet, amely lobbierejénél fogva sokat tehet Budapest sikeres pályázatáért, majd a külföldi újságírók előtt öt érvet sorakoztatott fel a magyar pályázat mellett.

"Szeretnénk az eddigi legkörnyezetbarátabb sakkolimpiát megrendezni" – emelte ki az elnök, hozzátéve: azt tervezik, hogy a sakkolimpia résztvevői biciklivel közlekednének a hotelek és a versenyhelyszín között, és az esemény alatt a lehető legkevesebb műanyagot és papírt használnák fel.

Mint mondta, a digitalizáció elterjedésével új korszakába lépett a sakk, ezért szeretnék elérni, hogy az innovációk és a digitalizáció lehetőségeit is minél jobban felhasználják.

"Ez lenne a történelem első 5G-s olimpiája. Remélem, addigra már Magyarországon is teljes lefedettség lesz, így ennek segítségével minden mérkőzést valós időben lehetne követni az interneten, akár holografikus módszerekkel" – fűzte hozzá.

"Fontosnak tartjuk a nemek közötti egyenjogúságot is, ezért azt szeretnénk, hogy ugyanannyi férfi és női csapat, illetve versenyző vegyen részt az olimpián, bár ennek megvalósításában a Nemzetközi Sakk Szövetség segítéségére is szükség van" – jelentette ki Szabó László.

"A sakk nemcsak sport, hanem művészet és tudomány is, ezért az olimpiával párhuzamosan számos olyan rendezvényünk lenne, amely ezt alátámasztaná" – folytatta az elnök.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar rendezésű sakkolimpia a gyerekeket helyezné a fókuszba, mert szeretnék elérni, hogy minél több magyar gyermek tanuljon meg sakkozni, és bízik abban, hogy így lesz ez a világ többi országában is.

A külföldi újságírók előtt Polgár Zsófia részletesen kifejtette, milyen sokrétű a sakk, hiszen többek között játékos formában fejleszti a gondolkodást, a kreativitást és a koncentrációt, ugyanakkor megtanít a fair-playre és kapcsolatot épít a különböző kultúrákban nevelkedett emberek között.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről augusztusi, moszkvai kongresszusán dönt a Nemzetközi Sakk Szövetség.