Salzburgi kincsvadászat a hegyek és vizek bűvöletében

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 09:33

Érkezésünk után alig egy órával kiadós zápor zúdul a nyakunkba, de idegenvezetőnk megnyugtat: a napsütést hirtelen váltó eső teljesen megszokott Salzburgban, nem véletlenül tartja a mondás, hogy itt már az újszülöttek is esernyővel bújnak ki az anyjuk méhéből.

A gyorsan átvonuló záporokra Salzburg fekvése a magyarázat, a Salzach folyó mentén épült várost bőségesen öntözi a környező hegyek felől érkező csapadék. Nem véletlen, hogy Salzburgot a vizek városának is nevezik, a kristálytiszta forrásoknak köszönhetően az otthonok csapjaiból is friss, tiszta víz folyik kezelés nélkül, sőt a helyi szakácsok és sörfőzők is vallják, hogy a marhahúsleves és az itt készült sör összetéveszthetetlen ízét a salzburgi víz minősége adja.

 

Múzeum a vízről

Miután megkóstoltuk a helyi Stiegl sört, amit egyébként 1492, azaz Amerika felfedezése óta főznek a városban, érdemes megnézni azt is, honnan érkezik a nagyra becsült víz, amit felhasználnak hozzá. A MönchsbergAufzug gyorslifttel vagy a FestungsBahn siklóval (és némi sétával a zöldben) könnyen elérhetjük a Mönchsberg-hegy belsejében kialakított WasserSpiegel Múzeumot, amely multimédiás és interaktív felfedezőúton ismertet meg Salzburg vízellátásával a római kortól napjainkig. A múzeum a Mönchsberg 25 millió liter ivóvíz tárolására alkalmas víztározójának része, a forrásvizeket hosszú idő óta ebbe a tározóba vezetik, és innen juttatják a városba. A gazdagon elágazó vízhálózat 870 kilométer hosszú, ez nagyjából a Salzburg és Koppenhága közötti távolságnak felel meg.

Az M32 étterem teraszáról csodás panoráma nyílik a városra

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A mönchsbergi felvonóval egyébként egy másik attrakciót is könnyedén elérünk, a liftből ugyanis épp a kortárs művészetek kiállítóterénél, a Museum der Moderne Salzburg lábánál szállunk ki. A letisztult, építészeti megoldásaiban is különleges múzeumban 20. és 21. századi nemzetközi műalkotásokat nézhetünk meg. Ne hagyjuk ki az M32 étterem teraszát sem, ez az egyik legjobb panorámapont, ahonnan ráérősen szemügyre vehetjük a vizek és hegyek csodaszép városát.

 

Az ikonikus erőd

Ausztria legrégibb siklóvasútjával, a Festungsgasséról induló, 1892-óta működő FestungsBahnnal 54 másodperc alatt érkezünk fel a város látképét uraló Hohensalzburgba. Közép-Európa legnagyobb, teljes egészében fennmaradt várerődjének építése 1077-ben kezdődött, és a 18. században ért véget. A Salzburgot évszázadokon át irányító hercegérsekek célja az volt, hogy az erődítmény megvédje a várost az ellenséges támadásoktól. Hohensalzburg építése stratégiailag tökéletes döntésnek bizonyult: a várat az évszázadok során egyetlen ostromlónak sem sikerült bevennie.

A Hohensalzburg erőd a Mirabell kert felől

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

A gondosan megőrzött építményben mára a Marionettmúzeumtól a Régi Fegyvertárig több múzeumot is kialakítottak. A harmadik emeleten a középkori hercegi lakószobákba is bepillanthatunk, ezek eredeti berendezése 1500 óta változatlan. Helyi idegenvezetőnk még a boltozatos pincét és a hatalmas kemence uralta konyhát is megmutatja, pedig ez utóbbi csak a karácsonyi ünnepkört kísérő kenyérsütésnél nyílik meg a nagyközönség előtt. Míg fenn sétálunk, háromszor elered és eláll az eső, de végül a városra és a távoli hegyekre nyíló körpanorámát már napsütésben csodáljuk meg az erődítmény teraszáról.

 

Lépten-nyomon történelem

Salzburg gyökereiről és a salzburgiak identitásáról csupán a házfalakra festett évszámokból is képet alkothatunk. Bár a barokk óvárost uraló Dóm – az Alpoktól északra az első olasz stílusú barokk alkotás – a 17. században kapta jelenlegi formáját, bejáratán mégis a 774-es dátumot látjuk, a Szent Rupertnek és Szent Péternek ajánlott első katedrálist ugyanis ekkor szentelték fel először. Még ennél is régebbi a Franciskánusok temploma, amelynek kezdetei ugyancsak a 8. századra nyúlnak vissza.

Óvárosi hangulat

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Szintén beszédes a Szent Péter apátság falain belül működő St. Peter Stiftskulinarium alapításának dátuma: Európa legrégebbi, folyamatosan működő vendéglőjének megnyitását 803-ra teszik (legalábbis ez a szám szerepel a homlokzaton), a több mint 1200 éves, ma már méregdrága luxusétterem falai között állítólag még Kolumbusz Kristóf is megfordult.

De a dómövezet utcáit, tereit járva a lakóházakon is rendszeresen feltűnnek a feketével festett, 13-14. századi évszámok – ez is jelzi, hogy a salzburgiak nemcsak gondosan ápolják épített örökségüket (amit az UNESCO világörökségi címmel is elismert), de szemmel láthatóan büszkék is rá.

 

Az ínyenc város

Nem szentségtörés, ha Salzburg óvárosának felfedezését a híres Grünmarkt piacon kezdjük, az egyetemi templom és a sok száz éves polgárházak övezte téren különösen szombaton nagy a nyüzsgés a helyi termelők standjai körül. Szakavatott vezetőnk, Michaela Muhr kalauzolásával mi is szombaton délelőtt vágunk neki a kulináris túrának. Itt nem csak vásárolni, hanem enni-inni is lehet, így kóstolunk helyi sajtot, salzburgi kolbászt (Stiegl sörrel megöntözve), halas quiche-t és környéken termett sárgabarackot.

A gasztrosétát Salzburg legszebb bevásárlóutcájában, a Getreidegassén folytatjuk, ahol ma is élénk kereskedelmi élet folyik a gazdagon díszített cégérek, művészi kapubejárók, portálok és boltozatos udvarok díszletei között. Mediterrán stílusban, a keskeny utcán álldogálva (egy ünnepi eseményre készülő népes család szomszédságában) fogyasztjuk el a kis italkészítő műhelyből felszolgált Aperol Spritzet.

Az eredeti Mozartkugel ma is kézzel készül, és csakis a Fürst cukrászat négy salzburgi üzletében kapható

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Végül a kulináris túrát a Fürst kávézó teraszán zárjuk az eredeti „Salzburger Mozartkugel” kóstolásával. Paul Fürst, az invenciózus cukrászmester a város leghíresebb szülötte, Mozart előtt tisztelegve alkotta meg 1890-ben a teljesen újszerű, gömb formájú édességet. A marcipános-nugátos, sötét csokoládémázzal bevont eredeti Mozartkugel ma is kézzel készül, és mindenütt hangsúlyozzák, hogy csakis a Fürst cukrászat négy salzburgi üzletében kapható.

A Hangar 7-ben kialakított Ikarus étterem konyhájáért a világ minden szegletéről érkeznek az ínyencek

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Ezzel persze korántsem értünk a város kulináris kínálatának végére: Salzburg fantasztikusan gazdag gasztronómiai választékában régies kocsmák, sok évszázados kávéházak, nemzetközi hírű éttermek és egyéb gourmet helyszínek egész sorával találkozunk. Remek példa erre a Red Bull-birodalom csupa üveg épületében, a Hangar 7-ben kialakított Ikarus étterem, amelynek konyhájáért a világ minden tájáról ide zarándokolnak az ínyencek – erről a híres műhelyről a magyar gasztrosajtó is rendszeresen beszámol.

 

Bringával Ausztria legszórakoztatóbb kastélyába

A történelmi atmoszférán, a kulturális sokszínűségen és a művészeti fesztiválokon túl Salzburg további vonzereje a természetközeliség. Kezdjük ott, hogy a városon belül is könnyedén elérhetők a zöldövezetek – ilyen a már ismert Mönchsberg, de a folyó túlpartján a Kapuzinerberg szintén ideális a nyugalmas sétákra és a kikapcsolódásra.

Emellett Salzburg bringázásra is kiváló, keresztül-kasul behálózzák a bicikliutak, így minden szegletét biztonságosan bejárhatjuk két keréken. Mi is így közlekedünk: a város szélén fekvő szállodánkból a Salzach partján kerekezünk be az óvárosba, és az elképesztő vízi játékairól híres hellbrunni kastélyba is biciklivel indulunk.

Irány a hellbrunni kastély biciklivel

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Az allén keresztül nagyjából negyedórás bringázással érjük el a rafinált szökőkutakkal, vízköpőkkel és látványos hidraulikus szerkezetekkel gazdagon díszített kastélyt, amely több mint 400 éve a szórakozás birodalma. Építtetője, Markus Sittikus salzburgi hercegérsek abszolutista uralkodó volt, emellett igazi világfi és a város meghatározó személyisége politikai, kulturális és spirituális értelemben egyaránt.

Hellbrunnt olasz mintára a szórakozás és kikapcsolódás színhelyének álmodta meg: a rekord idő alatt, 1612 és 1615 között felépült nyári rezidencia parkjában rejtett barlangok és szökőkutak, hidraulikusan működtetett mozgó figurák és vízköpők gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról.

A lenyűgöző vízi játékok ma is pontosan úgy működnek, mint 400 évvel ezelőtt: kizárólag a hellbrunni hegyből érkező forrásvíz ereje hajtja őket. Szerencsénk van: mivel 30 fokos nyári melegben járjuk végig a látványosságokat, kimondottan jólesik, hogy felfrissülhetünk a minden sarkon megbúvó vizes meglepetések között.

 

Meghódítjuk a Schafberget

A természetkedvelőknek a városon túl a környező tavakat és hegyeket is érdemes felfedezni. Például a hajóval is bejárható Wolfgangsee-t, a Salzkammergut tájegység legizgalmasabb üdülőtavát, amely nyáron nemcsak vízi sportokra, de fürdőzésre is alkalmas.

Lenyűgöző panoráma az 1783 méter magas Schafbergről

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Az itt közlekedő sétahajó a legfontosabb települések, St. Wolfgang, St. Gilgen és Strobl érintésével körbejárja a tavat, s ha szerencsénk van, a világ egyik legöregebb lapátkerekes gőzhajóját, az 1873-ban itt vízre bocsátott I. Ferenc József császárt is megpillanthatjuk. Összesen hét kikötő van a tónál, mindegyik szebbnél szebb túralehetőségeket kínál.

Az egyik leglátványosabb kirándulás St. Wolfgangból indul: innen kapaszkodhatunk fel Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekűjével, a 125 éve közlekedő SchafbergBahnnal az 1783 méter magas Schafbergre. A modern, piros szerelvényeket nyári vasárnapokon 19. századi gőzmozdonyos nosztalgiajáratok váltják.

A 35 perces utazáson erdők és vadvirágos rétek követik egymást, miközben egyre magasabbról tárul elénk a Wolfgangsee kékje. Felérve pazar körpanoráma nyílik, s tiszta, napos időben a hegytetőről akár tizenhárom tavat is összeszámolhatunk.

Ausztria legmeredekebb pályájú fogaskerekűje, a 125 éve közlekedő SchafbergBahn

Fotó: Szerdahelyi Krisztina

„5 kincs” jeggyel a látnivalók nyomában

Salzburg és Salzkammergut öt különleges látnivalóját akár egyetlen turisztikai csomaggal, az „5 kincs” jeggyel is felfedezhetjük. A szokatlan perspektívákat és páratlan kilátást ígérő attrakciók között találunk hajókirándulást a Wolfgangsee tavon, egy utat a fogaskerekűvel a Schafbergre, jegyet a Hohensalzburgba közlekedő siklóra, egy felvonózást a Mönchsbergre a MönchsbergAufzug gyorslifttel és belépőt a salzburgi víz múltját és jelenét bemutató WasserSpiegel Múzeumba.

(Köszönjük a SalzburgerLand Tourismus meghívását!)