Sardzsa várja a magyarokat – interjú

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. június 15. 14:29

Családbarát szolgáltatások, kultúra- és élményközpontúság, valamint a hagyományok előtérbe helyezése – röviden így foglalhatjuk össze az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb városa, Sardzsa, valamint a hasonló nevű emírség turisztikai stratégiáját.

Sardzsa turisztikai szakemberei közép-európai roadshow keretében mutatták be az emírséget a szakmának. A június 11-i budapesti workshopon Khalid Jasim Al Midfa, a Sardzsa Kereskedelmi és Turisztikai Hivatal elnöke adott villáminterjút szerkesztőségünknek.

Mára megváltoztak az utazási szokások, az utazó elsősorban különleges élményeket keres aktív nyaralása során. Sardzsa mennyiben követi ezeket az utazási trendeket?

Azt mondhatom, hogy maximálisan, hiszen az egyik szlogenünk is ez: „ahol az élménynek, kalandnak sosincs vége.” (Sharjah where the adventure never ends) Úgy válogatjuk meg az attrakciókat, hogy folyamatosan legyen köztük valami új és különleges, miközben nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hagyományainkból merítsünk és építkezzünk.

Ha megnézi honlapunkat, láthatja, hogy rendezvényeink, fesztiváljaink egyediek, múzeumainkban nagy hangsúlyt fektetünk az edukációra és az interaktivitásra, outdoor kínálatunk pedig szintén egyszeri és megismételhetetlen élményeket tartogat az utazónak, akár a városban, akár a hegyes-sivatagos vidéken, akár a tengerpartokon jár.

Egyedi outdoor élmények

Fotó: SCTDA

Míg Dubaj már kezd bejáratott helyszín lenni a magyar utazó előtt, addig Sardzsát még kevesen fedezték fel. Mennyiben más ez az emírség a többinél?

Röviden azt mondanám, hogy szinte mindenben. De nem is az a cél, hogy egymást másoljuk. Az emírségek közt az a turisztikai koncepció alakult ki az elmúlt évtizedek során, hogy attrakciókban nem vetélytársak, hanem kiegészítik egymást. Így lett például Sardzsa „védjegye” a kultúra, ezért viselhette 1998-ban az arab világ kulturális fővárosa címet. Más attrakciók közül választhat a hozzánk érkező látogató, éppen ezért más benyomást is kap, és más élménnyel távozik tőlünk, mint a szomszédos emírségekből.

Akinek fontos a természet közeliség, az autentikus arab világ megismerése, aki elfogadja, hogy Sardzsa egy „dry country”, vagyis nem fogyaszthat itt alkoholt, s aki a gyermekeivel szeretne itt nyaralni, az jól választ, ha hozzánk jön.

Khalid Jasim Al Midfa, a Sardzsa Kereskedelmi és Turisztikai Hivatal elnöke

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Milyen szállodai kapacitással várják a látogatót Sardzsán?

Mintegy 10 ezer hotelszoba van jelenleg Sardzsán, a szállodák az 5 csillagostól egészen a budget hotelig minden kategóriát lefednek árfekvésben és szolgáltatásban egyaránt. Megtalálhatók nálunk a nagy nemzetközi brandek, a Starwoodtól, a Hiltonon át az Accorig, valamint helyi szállodaláncok is. Mindenki talál tehát magának valót, az is, aki a luxust keresi, az is, aki az intimebb hangulatú butikhotelt kedveli, de az is, aki a resortokat vagy az apartmanhoteleket helyezi előtérbe nyaralásához.

Fontos még hangsúlyoznom szálláshelyeink igen jó ár-érték arányát is, valamint az egyre nagyobb számú ökoszálláshelyeket, amilyen például a The Sharjah Collection brandhez tartozó két természet közeli lodge, az emírség belsejében Mleihán vagy a legszebb tengerparti részén, Kalbán.

Hányan érkeztek tavaly, és melyek a fő küldő országok?

Sardzsa lakossága 1,5 millió, s 2018-ban 1,7 millió turistát (regisztrált szállóvendégeket) fogadott, ami nagyon biztató szám, várhatóan jövőre már a 2 milliót is meghaladja. A legtöbben a szomszédból, vagyis a Perzsa-öböl menti országokból érkeznek, Európából a top 3 küldő ország közül az első helyen Oroszország áll, ahonnan tavaly 400 ezer hotelvendéget fogadtunk, a másik két fő küldő ország pedig Németország, valamint az Egyesült Királyság.

Úgy véljük, hogy Közép-Európa is nyit felénk, s bár még nincsenek sem a magyarok, sem a csehek, sem a lengyelek a top 5 küldő országban, ez a rangsor könnyen átrendeződhet a következő 4-5 évben.

S végezetül, hogy tetszik Önnek a magyar főváros?

Először járok Budapesten, de rögtön megfogott a város szépsége és érezhető kulturális gazdagsága, történelmi légköre. Sajnos ma délután máris indulunk a roadshow következő állomására, de úgy érzem, jobban meg kell ismernem a várost, feltétlen vissza fogok még ide térni, de kicsit hosszabb időre, s a családommal.

Kapcsolódó cikkek

Dubaj, a legek városa

2019. február 18.