Óriási kínai lampionfigurák lepték el a Biodómot, februárig maradnak – képek

Forrás: MTI

 2023. december 18. 11:30

Vasárnaptól látogatható a Sárkány Éve Lampion Fesztivál. Hetven estén át a kínai lampionművészet több száz alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó Biodómnál esténként 17 és 21 óra között, egészen február 24-ig.

A fesztiválnak helyet adó Biodóm területét az Állatkerti körút 16. szám alatti kapun át közelíthetik meg az érdeklődők – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert vasárnap.

Magyarországon eddig csak egyszer, hét évvel ezelőtt rendeztek ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet alkotásait bemutató programot, amelynek akkor szintén az Állatkert volt a házigazdája. A mostani fesztivál aktualitását a közelgő Sárkány éve adja, amely a február 10-i holdújévvel veszi kezdetét.

A program több száz látványos művészi lampionját az alkotók hatalmas képekké, gyakran 5-8 méteres kompozíciókká rendezték össze. Többek között két hatalmas lampionsárkánnyal is találkozhatnak a látogatók, de lesznek óriáspanda-, elefánt-, jegesmedve-, mókus-, flamingó-, páva-, teknőslampion is.

Megkezdődött a Sárkány Éve Lampion Fesztivál a fővárosi Biodómnál

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

 

A kínai kultúra motívumkincsét és formavilágát megjelenítő alkotások közt láthatók lesznek olyanok is, amelyek az i. e. 3. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figuráit jelenítik meg a lampionművészet eszközeivel.

 

Mit kell tudni a lampionokról?

Európában az emberek jó része csak a hagyományos külsejű, többnyire papírból készült, általában vörösre festett, esetleg sárga színnel díszített, nagyjából sütőtök méretű és ahhoz hasonlóan kerek formájú lampionokat ismerik. A lampionkészítés technikája, vagyis a vázra húzott színes selyem, és az alkotáshoz kapcsolódó belső megvilágítás azonban szinte bármilyen forma kialakítására lehetőséget ad.

Február 24-ig több száz lampion lepi el a Biodómot

Fotó: MTI / Hegedűs Róbert

 

Maguk a lampionok eredetileg hétköznapi használati tárgyak voltak, amelyekkel a sötétben világítottak, azonban már kezdetektől esztétikai élményt is nyújtottak, később pedig kulturális tradícióvá vált a lampionkészítés. A kínai lampion fesztivál hagyományai egészen a Han-dinasztia idejéig (i.e. 206-i.sz. 220) vezethetők vissza.

A lampionok vázát hagyományosan bambuszból vagy falécekből, valamint fémszalagokból készítették, utána pedig valamilyen áttetsző anyaggal, tartós, pamutrostokat tartalmazó papírral, vagy színes selyemmel borították be.

Különféle állatlampionok tekinthetőek meg a fesztiválon

Fotó: MTI / Hegedűs Róbert

 

Már a korai időkben is sokféle színben és díszítéssel készültek, de a kínai lampionművészet igazi kibontakozása a Tang-dinasztia idején (618-907) indult meg, amikor már többféle anyag felhasználásával változatos figurális lampionokat készítettek. A Szung-dinasztia korában (960-1279) már vízzel hajtott, mozgó lampionkompozíciókat is építettek a művészek.