Idén is több mint 70 programmal érkezik Sátoraljaújhelyre a Déryné Fesztivál

Forrás: MTI

 2024. május 23. 16:08

Több mint 70 ingyenes program, koncertek, színházi előadások, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket 5 nap alatt 11 helyszínen a Déryné Fesztiválon, amelyet Sátoraljaújhelyen tartanak július 17. és 21. között.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: Dérynét a szenvedély, az elhivatottság és a művészetekbe vetett hit jellemezte, a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése vezette. Ezek az elemek a Déryné Program szellemiségét is jellemzik.

A fesztivált negyedik alkalommal rendezik meg. Tavaly több mint ötezren vettek részt az eseményen, az idén reményeik szerint ezt a számot meghaladják – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy egész éves munkájuk összefoglalása a nyári fesztivál, amely július 17-én a Tündérlaki lányok című előadással veszi kezdetét. A rendezvényen Patika című és Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadásuk is látható lesz.

Sajtótájékoztatón jelentették be az idei Déryné Fesztivál eseményeit

Fotó: Facebook

A fesztiválon a kaposvári Csiky Gergely színház Ájlávjú című produkcióját, a Szegedi Pinceszínház Vitéz László-előadását, a békéscsabai Viharsarok Táncszínház A szőke ciklon című darabját mutatja be. A környező hat településen látható lesz a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A helység kalapácsa című produkciója is.

A rendezvény programjai között szerepel Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzása is.

A zenei események között megtalálható a 4s Street, a The Biebers, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Magashegyi Underground, az Aurevoir, a Kaláka koncertje is és a Boban Markovic Orkestar is fellép.

A KultCamp elnevezésű eseményre, amely verseny, fesztivál és tábor egyszerre, 450 diákot várnak, közülük 225-en érkeznek határon túlról a Rákóczi Szövetség jóvoltából, 225-en pedig az egész éves KultUp témanapjaik résztvevői közül érkeznek.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere az ötnapos rendezvény mögötti munkáért mondott köszönetet, s mint mondta, vidéken fogalommá vált a Déryné Fesztivál, amely rövid idő alatt nagy látogatottságú esemény lett.

Ősi Barnabás, a Rákóczi Szövetség elnökhelyettese kiemelte: az idén 15 ezer résztvevővel valósul meg a Rákóczi Nyár programsorozat, amelyhez illeszkedve csatlakoznak a Déryné Programhoz, és 500 Kárpát-medencei diákot látnak vendégül. A diákok részt vehetnek a fesztivál programjain, emellett a Déryné Program szakmai segítséget is nyújt színjátszó programjaik lebonyolításában.