Savaria Karnevál: nyilvánosságra lép a katonai titkosszolgálat

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 17. 10:15

Az augusztus 21-én kezdődő szombathelyi rendezvényen Mátyás korabeli receptek alapján készült kalácsot lehet kóstolni.

Az idei Savaria Történelmi Karneválon a Nagy Háborús Emlékév 2018. programsorozat keretében két kuriózumnak számító rendezvény is lesz.

Az IDEHAZA Kulturális Egyesület Vasi k.u.k.  matrózok Hagyományőrző csoport kiadásában az Osztrák – Magyar haditengerészet szolgálatában Vasvármegye c. könyvet mutatják be a Katonatörténeti Kiállításon. A kötetben az egyesület kutató- és gyűjtőmunkájának eredményeként a haditengerészetben szolgált vasvármegyei matrózok neve és rövid életrajzuk szerepel.

Az olasz recept alapján készült reneszánsz finomságok

Fotó: turizmus.com

A második rendezvény, a Karnevál felvezető programja, a Magyar Katonai Titkosszolgálat 100 évét bemutató kiállítás és könyvbemutató lesz. Először fordul elő, hogy a katonai titkosszolgálat kilép a nyilvánosság elé.

A kiállítás és a könyv az Osztrák-Magyar Monarchia titkosszolgálatától napjainkig kíséri figyelemmel a katonai elhárítás történetét, szervezeti felépítésétől a kiragadott kémtörténetek bemutatásán keresztül.

A karneválon minden évben új gasztronómiai terméket kóstolhatnak a látogatók. Az idei esztendőt Mátyás király születésének 575., trónra kerülésének  560. évfordulója alkalmából Mátyás-emlékévnek nyilvánították. Idén ehhez kapcsolódva két újdonsággal is készült a Zsolnai Pékség.

Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették: az első lépésben lisztből, sárgabarack és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érleltek. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs- és sárgabarack-darabokkal, valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. vaskoronákban sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.

Beatrix Dél-Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászt. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. A magyar királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipóformát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumbúzából.

Vasárnap délután  Guinness-rekordkísérletnek ad otthon a Fórum Színpad, ahol Bánhegyi Adrienn, Szombathely (és Magyarország) ugróköteles nagykövete, a Circe de Soleil tagja a triplázás rekordját fogja megdönteni. Adrienn 2006-tól 2016-ig  tartotta a folyamatos triplázás rekordját 330 ugrással.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Debrecen tortája

2018. augusztus 13.