Savaria Napok augusztus utolsó hétvégéjén

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 16. 14:24

A város az idén nem tudja megrendezni a Savaria Történelmi Karnevált, de a szervezők mindent elkövettek azért, hogy a Karnevál programjának közönségkedvenc elemei is megjelenjenek a Savaria Napokon.

A Borok utcája Borfesztivál néven beköltözik a Fő térre, ahol olyan kiváló magyar pincészetek vendégeskednek majd, mint a Laposa, a Blum, a Garamvári pince, Tiffán Imre pincészete vagy a Bezerics Borház - tájékoztatott közleményében a szervező Savaria Turizmus Np. Kft.

A szervezők arra törekedtek hogy a rendezvényen minél több helyi vállalkozás megjelenhessen, első körben nekik ajánlottak a szervezők lehetőséget a hangsúlyozottan méltányos árú megjelenésre, így a gasztronómiai kínálatban számos helyi vendéglátóssal találkozhatunk majd.

A Fő téri színpadon a magyar könnyűzenei fesztiválok állandó szereplői lépnek fel, de természetesen a fellépők kiválasztásánál is fontos szempont volt a helyi kötődésű művészek, zenekarok szerepeltetése is. Itt lesz többek között a Mágikus Mintha, a KFT, a Swing á la Django, a Budapest Bár, a Varnyú Country, a Soulwave és a Firkin.

A Történelmi Témapark igazi időutazásra hívja a Savaria Napok látogatóit. A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időturistákat katonai hagyományőrző bemutatók és színes, római kori tábori élet várja.

A gladiátorok világa is megelevenedik a szombathelyi rendezvényen

Fotó: Mészáros Zsolt

A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán hadviselés mellett bronzműves és fegyverkovács műhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is.

Ebben szombaton közreműködik majd a Colonia Claudia Savariensum, azaz Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) is, aki számos kovászolós trükk mellett a római focaccia-készítés rejtelmeibe avatja majd be a szombathelyi "kovászcimbiket" és az érdeklődőket.

Nem hiányozhatnak a programból a savariai közönség kedvencei sem: találkozhatunk majd a város alapításában kulcsszerepet játszó XV. Apollinaris legio katonáit megjelenítő Savaria Legio Egyesülettel, a Collegium Gladiatorium acélos izmú gladiátoraival és a lovasíjászat világhírű apostolával, Kassai Lajossal is.

 

Iseum

A Római Birodalom több mint félszáz ismert Isis-temploma közül az 1955-ben, Szombathelyen megtalált savariai Iseum a harmadik legnagyobb ilyen komplexum volt. Minden bizonnyal az Isis-tisztelet egyik legfontosabb kultuszhelye lehetett a hatalmas épületegyüttes.

Falai között a Savaria Napok keretében újjáélednek az antik római hétköznapok. Isis-szertartások, kincskereső és sírbontó kalandok, római per és római esküvő, ókori fazekasok és az antik üvegművészet remekei várják az érdeklődőket.

Bemutatkoznak olyan jeles római múzeumok is, mint Azaum, Gorsium és Baláca.

 

Folkudvar (Berzsenyi tér)

A megszámlálhatatlan magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett Ungaresca Táncegyüttes szervezésében megvalósuló programok nem titkolt célja a népzene és néptánc megismertetése és megszerettetése az érdeklődő közönséggel.

A műfajt professzionális szinten űző felnőtt zenekarok és tánccsoportok mellett a fiatal korosztály is megmutatja tudását és tehetségét a Berzsenyi téri helyszínen, az esti időszakban pedig bárki csatlakozhat a táncházi forgataghoz.

A színes színpadi programok mellett a régió helyi termelőinek és kézműveseinek portékáiból is alkalmunk nyílik majd válogatni a vásárban.

 

KRESZ-park

Szombathely legújabb turisztikai attrakciója és egyben kulturális helyszíne a Víztorony. Az árnyas fák között  a magasba törő ikonikus építmény tövébe a szervezők a Savaria Napok legifjabb látogatóit várják.

Az időutazó játék egy Szent Márton korabeli ókori „miniváros" díszletei között játszódik, felidézve az ókori Savaria életét, az itt élt emberek és gyermekek mindennapjait.

Jellegzetes épületek, történetek elevenednek meg a játékváros falain belül, ahol a résztvevők látogatást tehetnek a római fórumon, a helytartói palotában, a fazekas és a kereskedő műhelyében, a római csatorna labirintusában. 7 próba, 7 játék! Kalandra fel!

 

Romkert

A Nyugat-Dunántúl legnagyobb összefüggő régészeti kertje az egykori Püspökkert hatalmas fáinak árnyékában megbújó Romkert. Az 1938-ban felfedezett római emlékek közül kiemelkedik a Borostyánkőútként elhíresült, valójában inkább feltehetően a város falain kívül húzódó egykori "elkerülőút" kb. 50 méteres szakasza.

A több különböző római és középkori leletréteget bemutató szabadtéri múzeum valódi arcát igazán csak szakavatott tárlatvezetés során mutatja meg a kíváncsi látogatóknak.

A Járdányi Paulovics István Romkertben a Savaria Napokon szombaton és vasárnap 10:30 és 14:30 órakor várja tárlatvezetés az érdeklődőket.

 

Püspöki Palota

A Püspöki Palota kertjében az Isis Big Band jótékonysági koncertjén a Swing örökzöld dallamain utazhatunk vissza a jazz aranykorába. A népszerű zenekar koncertjén Horváth Meggie és Dell'amico Romeo is közreműködik.

 

Vasi Skanzen

A Falumúzeumban augusztus 29-én 15:00 órakor kezdődő Tündérkert a Vasi Skanzenben címmel rendezett tárlatvezetésen ismerkedhetünk meg Vas megye falvainak egykori növényi környezetével: az e tájra jellemző erdei fákkal és cserjékkel, szőlő- és gyümölcs-tájfajtákkal.

A rendezvény helyszínei védettségi kártya és egyéb korlátozás nélkül látogathatók. Ez alól egyedül a közvetlenül Fő téren álló nagyszínpad előtti terület képez kivételt, ahol a hatályos járványügyi óvintézkedéseknek megfelelően csak védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni.

A Vasi Skanzen augusztus 29-én ingyenesen látogatható – beleértve ebbe a tárlatvezetést is.