Se Sziget, se Sound, se VOLT

Forrás: turizmus.com

 2020. április 30. 14:23

A kormány csütörtöki döntése után a nyári fesztiválok nagy része idén elmarad, vagy későbbi időpontra tolódik. Nem tartják meg a Szigetet, a Balaton Soundot, a VOLT-ot, a Művészetek Völgye Fesztivált, az Ördögkatlant, a Bánkitó Fesztivált és a VeszprémFestet sem.

A kormány bejelentése szerint semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt.

A bejelentés közvetkezményeként 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, és a Sziget Szervezőiroda két másik hazai fesztiválja, a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is elmarad – közölték a szervezők.

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben – reagált a hírre Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. – Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollégáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.”

A főszervező szerint most mindenekelőtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

Idén nyáron egyik nagy hazai fesztiválját sem tudja megtartani a Sziget Szervezőiroda

Fotó: sziget.hu

„Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe” – mondta Kádár, aki hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.


„Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. ... Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék”– tette hozzá Kádár a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint.

 

A nyári fesztiválok nagy része elmarad idén

A Sziget Szervezőiroda bejelentése után további rendezvények közölték, hogy idén elmarad, vagy későbbi időpontra tolódik a fesztivál időpontja – írja az MTI.

A 30. jubileumi Rockmaraton fesztivált egy évvel elhalasztják, és 2021. július 5. és 10. között rendezik meg a dunaújvárosi Szalki-szigeten – közölték a szervezők. Mint írják, az idei program nagy részét megpróbálják átszervezni jövőre: az összes hazai együttesre számítanak, de a 34 nemzetközi fellépő közül lehetnek majd olyanok, akik kikerülnek a programból. A változásokról szeptembertől folyamatosan tájékoztatni fogják a közönséget.

Elmarad a VeszprémFest is

Fotó: Facebook / VeszprémFest

Elmarad idén a 30. jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál is, amelyet a tervek szerint jövőre rendeznek meg július 23-tól augusztus 1-jéig – olvasható a fesztivál honlapján. A szervezők úgynevezett Völgyhétvégéket terveznek, amely során szeptembertől négy hétvégén át rendeznek programokat Kapolcson és környékén. Az őszi eseményekre a már megvásárolt belépőket fel lehet használni.

Nem rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált sem, a szervezők szándéka, hogy október 22. és 25. között Ördögkatlan-napokat tartanak a hosszú hétvégén.

A júniusra tervezett Fishing on Orfű fesztivált is később, a nyár végén, augusztus 26. és 29. között rendezik meg. A már megváltott jegyek visszaválthatóak, vagy érvényesek lesznek az új időpontra is.

Nem tartják meg az idén júliusra tervezett Bánkitó Fesztivált. Az esemény honlapján olvasható tájékoztató szerint elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben meg tudják-e tartani az eseményt.

Elmarad a VeszprémFest is, amelyet július 14. és 18. között tartottak volna meg – közölték a szervezők a Facebook-oldalukon csütörtökön, és későbbre ígértek részletes tájékoztatást.