Sebestyén Márta és a Söndörgő együtt koncertezik a Városmajorban

Forrás: turizmus.com

 2021. július 28. 16:07

Augusztus 13-án, hosszú idő után ismét Magyarországon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel az Európa-szerte egyik legnépszerűbb magyarországi zenekar, a Söndörgő. A koncert további különlegessége, hogy a világhírű magyar népdalénekes, Sebestyén Márta újra csatlakozik hozzájuk.

Népdalt énekelni tudomány. A díszítési és ékítési stílusok, amelyek a dalok tempóját ritmusát is befolyásolják, területenként és hagyományok szerint is eltérőek. Sebestyén Márta neve ebben a műfajban gyakorlatilag fogalom. Hangját mindenki ismeri, felismeri, aki csak népzenét hallgat, vagy hallott már magyar népdalt életében. Ahogy belőle gurulnak ki a jellegzetes hajlítások, minden tájegységnek a maga karakterisztikus helyén, tónusán és ívében, összetéveszthetetlen hangszínén – írja a Városmajori Szabadtéri Színpad közleményében .

Réka hangjaként az István a király! című magyar rockoperában örökre a fülünkbe költözött. De előadói palettáján nem csupán magyar népdalok szerepelnek, hanem más népek dalai is, mondhatni, hogy gyakorlatilag az összes európai nép nyelvén énekel dalokat. Mára világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermeket töltötte meg hangjával és minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész csak elnyerhet.

Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol Beteg című filmben és a Deep Forest 1995-ben megjelent, Boheme című albumán, amely világzene kategóriában Grammy-díjat nyert.

Világhírű, nemzetközi szinten is ismert és elismert művészként munkásságának tekintélyes részét a külföldi fellépések teszik ki, énekelt a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodóház előtt. Augusztus 13-án pedig újra a szintén nemzetközi sikereket maguk mögött tudó, egyik legnépszerűbb magyarországi zenekar, a Söndörgő Együttes – Oj Javore… koncertjének vendégeként lép fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Az együttes a kevéssé ismert balkáni hagyományt kutatja, feldolgozásokat és saját alkotásokat hoz létre. A Söndörgő repertoárjának hagyományos része Bartók Béla és Vujicsics Tihamér által összegyűjtött dallamokból, valamint közvetlenül mestereiktől tanult darabokból áll össze.

sebestyen

Augusztus 13-án este együtt koncertezik Sebestyén Márta és a Söndörgő

Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad

A Söndörgő zenekar játékát hallgatva hamar kihallatszik, hogy egészen más, mint a hagyományos hegedű által vezetett magyar népzenei együttesek. A hagyományok tisztelete, az innováció iránti vágy és a tüzes megállíthatatlan virtuozitás ragyogó ötvözete ez.

A zenéről köztudott, hogy gyógyszer testnek és léleknek egyaránt. Ezen a különleges estén a Söndörgő Együttes Sebestyén Mártával kiegészülve, a nemcsak népzene rajongóknak is olyan különleges, már-már szakrális élményben lehet részük, amely minden pandémia okozta sebünkre és fájdalmunkra gyógyírként hathat – olvasható a közleményben.