Séta bibliai növények közt

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 14:42

Minden év szeptember harmadik hetében, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti programsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált.

Idén szeptember 14. és 22. között rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált, amely több mint hatszáz ingyenes programmal és közel négyszáz helyszínnel várja az érdeklődőket.

Az első napon, a Nyitott Templomok Napján kitárták a templomok kapuit, de több egyéb program is ekkor indult, mint például a vácrátóti arborétumban a „Biblia növényei” kerti séta.

Infótábla a fügefánál: a szőlő után a füge a leggyakrabban említett gyümölcs a Bibliában

Fotó: Polgár Zoltán

Aki úgy kívánta, annak Fráter Erzsébet gyűjteményvezető mutatta be a Biblia gyakoribb növényeit, botanikai jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket a cédrustól a szőlőig, a mirhától a krisztustövisig.

A kerti sétán 12 állomáson ismerkedhettünk meg a Szentírás növényeivel. A 12-es szám nem véletlen, mivel Jákobnak 12 fia volt, ennek megfelelően 12 zsidó törzs foglalta el az Ígéret földjét. Jézus Krisztusnak 12 közeli tanítványa volt.

A világon a legolvasottabb könyv a Biblia, s a legtöbb történet helyszíne a Szentföld, ahol a kultúrnövényekkel együtt közel 3000 növényfaj fordul elő, ezek közül több mint 200 növényt említ név szerint a Szentírás.

Papirusz: az ókorban elsősorban írásra használt tekercset préseltek belőle, erős rostjait széles körben felhasználták

Fotó: Polgár Zoltán

Előfordulási gyakoriságuk szerint a gabonák, majd a szőlő és a bor, valamint az olajfa és az olívaolaj áll az első három helyen, ezután következik a cédrus, a füge, a tömjén, a tölgy és a datolyapálma. A legtöbb növényről Ézsaiás könyvében olvashatunk. Jézus is sokszor használt olyan növényvilágból vett példázatot, mely a korabeli emberek mindennapi tevékenységeihez (pl. magvetés, szőlőművelés, gyomirtás) kapcsolódik – tudhatjuk meg többek között a séta alatti előadásból.

A héten még több alkalommal elindítják a vezetett sétát, az időpontokról itt lehet tájékozódni. Aki lemaradna, az október végéig önálló séta keretében is végigjárhatja a Biblia növényei tansétányt. A sétához térkép kérhető a pénztárnál.