Sharing horizons! – Új debreceni lendülettel, új európai távlatokért

Forrás: turizmus.com

 2018. december 15. 16:17

2023-ban újra egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, s bár nem a cívisváros nyerte el az elismerést, olyan támogatottságnak örvend a debreceni pályázat, hogy a programok jelentős részét megvalósítja a város – fogalmaz az EKF Debrecen 2023 Programiroda közleménye.

„Debrecen egy rendkívül erős átalakulási fázisban van a gazdaság területén. Néhány éven belül a régió, európai léptékben is kimagaslóan erős gazdasági szereplője lesz. Debrecen csak akkor lesz fenntartható módon sikeres, ha sokoldalúságra törekszik. A sokoldalúságnak, a fenntarthatóságnak csak egyik ága a gazdasági erő. A másik és bizonyos értelemben még fontosabb ága, amely szoros összefüggésben van egy város élhetőségével, megtartó erejével, élményszerűségével, az a kulturális szféra ereje, sokszínűsége és színvonala. Gazdaság és kultúra párhuzamos fejlődése a fenntarthatóság záloga. Számomra ez volt az egyik hajtóerő ebben a versenyben. Bár nem Debrecen nyerte az EKF címet, mégis büszkék vagyunk arra, hogy olyan támogatottságnak örvend a pályázat, hogy 2023-ra a programok jelentős részét meg fogjuk valósítani” – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere a december 14-i eredményhirdetés után.

Eredményhirdetés a Müpában

 

A város SHARING HORIZONS címet viselő EKF-programja az európai és a helyi értékek fejlesztésére koncentrál, a kulturális interakció révén. A narratíva onnan ered, hogy Debrecen az Alföld kellős közepén fekszik, amelyet Európa-szerte is csak puszta néven ismernek. Tökéletes tér arra, hogy szomszédjainkkal megosszuk gondolatainkat, nyissunk az ismeretlen felé, előre tekintsünk, és akadályok nélkül rátaláljunk utunkra.

„Közös horizontok – így fogalmazhatjuk meg tömören a programunk koncepcióját, amely nem jelent mást, mint aktív együttműködést Európával. A horizont tér-idő-szellem dimenziójához kapcsolódva 6 kulcsterületen kívánunk változásokat elérni, programjainkat ezen területek köré építettük: #LANDSCAPE (táj), #MOBILITY (mobilitás); #KNOWLEDGE & KNOW-HOW (tudás és know-how); #COMMUNITIES (közösségek); #PAST (múlt) és #FUTURE (jövő).” – hangsúlyozta Méhes Márton, a D2023 pályázat főtanácsadója.

A három döntős város polgármesterei balról jobbra: Porga Gyula (Veszprém), Borkai Zsolt (Győr), Papp László (Debrecen)

Fotók: EKF Debrecen 2023 Programiroda

A D2023 pályázat elsősorban nem az infrastrukturális fejlesztésekre fókuszál, hiszen a debreceni kulturális „robbanáshoz” már adott az infrastruktúra. A tervek között szerepel azonban egy olyan Kulturális-Kreatív Fejlesztési Központ létrehozása, amely menedzseli a kultúra és a kreatív szektor fejlesztését; 4 db decentralizált közösségi művészeti és kulturális inkubátor központ kialakítása: 2 db tócóskerti hőközpont átépítése, valamint a vénkerti Borsos-villa átalakítása és a Fényes udvar megújítása; továbbá a b24 Nyílt Művészeti Tér és Rezidensközpont létrehozása a jelenlegi b24 Galéria átalakításával. Arról, hogy a pályázatban megfogalmazott programok és fejlesztések közül pontos mi kerül megvalósításra, jövő év elején dönt a városvezetés.