Síeljen a sasokkal!

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. február 10. 10:42

Talán önök is hallottak már a kecskékkel közös jógázás jótékony hatásáról, de akik ennél is vagányabb kalandra vágynak, azok mostantól kipróbálhatják a sasokkal közös síelés élményét is.

A francia Alpokban ugyanis egy madárház és étterem ötvözeteként működő intézmény kínálatában megtalálható az a szolgáltatás is, melynek keretében a sípályán lecsúszva egy sasmadár követi a téli sportok híveinek útvonalát – írja a Travel and Leisure.

A Les Aigles du Léman (a Genfi-tó sasmadarai) névre hallgató kezdeményezés Jacques-Olivier Travers solymász ötlete, aki abban bízik, hogy a programon keresztül minél többekkel megismerteti a fehérfarkú rétisast, Európa legnagyobb ragadozó madarát, és sokan a szívükön viselik majd az állatok vadkörnyezetbe való visszatelepítésének ügyét.

 

Lassan kell ismerkedni a madarakkal

Travers lassanként szoktatja hozzá a csoportot az egyedülálló élményhez, ami egy hegyvidéki étteremben veszi kezdetét. Itt a síelők egy kistestű ölyvvel barátkoznak elsőként, hogy megszokják az együttlétet az állatokkal.

Következő lépésként a lejtők felé veszik útjukat: síbotok helyett azonban solymászkesztyűt húznak, majd héjákat, ölyveket és más ragadozó madarakat hívnak magukhoz húsdarabokkal. Végül pedig a lecsúszás következik: a sípályákon kalandozva a síelők útját fehérfarkú rétisasok kísérik.

Ismerkedés a sassal

Fotó: Facebook

A madarakat a biztonság kedvéért a csoportvezető irányítja, hiszen ez a feladat az újdonsült síelő madarászoknak még túl nagy falat lenne. Ugyanakkor így is mindenki hallhatja a madarak szárnycsapásának jellegzetes hangját, ahogy a lejtő felé szárnyas kísérőként lebegnek a síelők mellett.

Az élményből a tapasztalatlanabb síelők sem maradnak ki: ők hótalpazva járhatják be a hegyet, miközben a csoportvezető hívogatja elő a madarakat.

A szórakoztatás mellett természetvédelmi szempontok is szerepet játszottak a szolgáltatás életre hívásában.

A Les Aigles du Léman fajtamentési és fajtavédelmi program hosszútávú célja, hogy a fehérfarkú rétisasokat öt éven belül visszatelepítsék Franciaországba, ahol az utóbbi 200 évben már nem volt természetes élőhelyük.

„Ez egy lehetőség a fogságban született madaraknak, hogy valóban szabadon repüljenek a vadonban – hiszen nincs más olyan hely, ahol ezt megtehetik” – tette hozzá Travers.