Siem Reap új repülőteret épít

Forrás: turizmus.com

 2017. február 07. 12:02

A kambodzsai királyság kormánya megállapodott egy kínai konzorciummal egy új Siem Reap-i repülőtér építéséről.

A 7000 hektáros repülőtér az állam által biztosított területen épül, nagyjából 50 kilométeres távolságra Siem Reaptől. A kezdetben 4E besorolású repülőtér a későbbiekben 4F besorolásúvá alakítható  és ezzel a nagyobb kapacitású és hosszú távú repülésekre is alkalmas gépek fogadására is alkalmassá válhat.

A repülőtér építésének költsége várhatóan 880 millió dollár lesz és a tervek szerint  3 éve alatt épül meg. A Yunnan Construction Group és Yunnan Airport Group 55 éves koncessziót kapott a repülőtér üzemeltetésére.

A „Siem Reap Angkor International Airport” átveszi a helyét a jelenleg francia többségi tulajdonban lévő Cambodia Airport által üzemeltett repülőtértől. A kormány tárgyalásokat kezdeményezett  a repülőteret üzemeltető és 2040-ig koncessziós jogot élvező partnerével a koncesszió korábbi megszüntetésére,megfelelő kártérítés ellenében.

A régi repülőtér

 

Az új repülőtér megépítését sürgetővé teszi az UNESCO 2010-ben megfogalmazott figyelmeztetése, hogy az Angkor Wat és Bayon templomok repülőtérhez való közelsége a gépek le és felszállása következtében kialakuló vibráció miatt veszélyezteti a világ örökség részét képező templom együttes épületeinek épségét. Évente több mint 1,7 millió turista látogat Angkor Watba, 2016-ban a látogatók száma 2%-al emelkedett.