Sikeres premier a dunaújvárosi Magyar Papírmúzeumban

Forrás: turizmus.com

 2016. december 04. 15:10

Alig három hónapja nyitott meg a dunaújvárosi Papírmúzeum, amely a nagy hagyományokkal bíró, mára sajnos alább hanyatlott magyarországi papírgyártás történetét dolgozza fel, tudományos igényességgel, ugyanakkor közérthetően, felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

Az első három hónap alatt is több ezer látogató – elsősorban belföldi kereste fel a múzeumot, amely egyben a magyar kultúra és életmód történetébe is bepillantást enged.

A Papírmúzeum létrejöttét hosszú évek kitartó és szenvedélyes gyűjtőmunkája előzte meg. Itt mindent megtudhatunk a világ papírgyártásának történetéről, sőt, akár magunk is meríthetünk papírt. A gyerekeknek külön foglalkoztató műhelyt alakítottak ki, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg ennek a különleges anyagnak százféle arcával és felhasználási módjával. A termek a hajdani híres papíripari üzemek, malmok és kereskedések, családok és vállalatok nevét viselik.

Igazi kincs a Vizsolyi Biblia facsimile másolata. De legalább ilyen érdekfeszítőek a képeslapok, a vízjelek, plakátok, papírpénzek, táncrendek és részvények különleges gyűjteményei. Séta közben papírbútorokon pihenhetünk meg. Megnézhetjük, hogyan fér egy papírlapra nyomtatva az egész Biblia, és nagyítóval el is olvashatjuk a betűket.

A Hamburger Hungária Látogatóközpontjában az állandó kiállítások mellett időszakos képzőművészeti és más tematikájú tárlatok is láthatók. Több nyelvű, lelkes és szakértő tárlatvezetés és ajándékbolt egészíti ki a kiállítóközpontot.