Sikeres volt Magyarország bemutatkozása a szaúdi vendégek előtt

 2012. december 23. 12:00

Az Öböl-menti, ún. GCC országok a világ egyik legnagyobb ütemben növekvő turisztikai küldőpiacának számítanak, ennek megfelelően az MT Zrt. kiemelt figyelmet fordít a térségből érkező szakemberekre. A múlt héten egy ötfős szaúdi delegáció látogatott el hazánkba a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében: a szaúdi turisztikai körökben jelentős véleményformálónak számító szakemberek a riyadhi Kereskedelmi- és Iparkamara turisztikai főosztályáról érkeztek.

 Fogadta őket több, a magyar politikai és üzleti élet rangos képviselője is. A Miniszterelnöki Hivatal külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkársága főosztályvezető-helyettesével, Bilek Péterrel, a Parlamentben találkoztak. Fogadta őket a Szaúd-Arábiai Királyság Magyarországi Nagykövete, megbeszélést folytattak továbbá Babák Péterrel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Arab tagozatának titkárával és Dr. Óváry Csabával az Országos Idegtudományi Intézet neurológus főorvosával. A Four Seasons Gresham Palace igazgatója Yves Giacometti pedig ebéden látta vendégül az arab szakembereket. A csoport tagjai egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország ideális célpont mind a szaúdi családok, mind a cégek incentív csoportjai számára.
(Képünkön a csoport néhány tagja Czunyi Tímeával az MT Zrt. nemzetközi piacfejlesztési menedzserével a Budakeszi Vadászház előtt.)
A látogatókat – összhangban az arab utazók motivációival – elsősorban az egészségturisztikai lehetőségek és Budapest prémiumkategóriás szolgáltatásai érdekelték. Szállásukat – december 9. és 14. közötti tartózkodásuk alatt – a Budapest Meridien***** szálloda biztosította. Az arab vendégek képet kaphattak a luxusszállodákról, prémiumkategóriás éttermekben ismerkedtek a hazai konyhaművészettel, budapesti fürdőket és wellness-létesítményeket (például Széchenyi fürdő, Thermal Hotel Margitsziget, Oxygen Wellness) látogattak meg és felkeresték az Országos Idegtudományi Intézetet is. Programjukat a fővárosi nevezetességek megtekintése mellett olyan élmények is színesítették, mint látogatás a Budakeszi Vadászházban, sőt, még rövid lovas-kocsikázásra is sor került a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével. Nem maradhatott el a bevásárlás és a karácsonyi vásár megtekintése sem. A csoportot újságíró is kísérte, aki több fórumon és médiacsatornán keresztül népszerűsíti majd hazánkat.
A szaúdi szakemberek elégedetten tapasztalták, hogy a magyarországi élmények messze túlszárnyalták elképzeléseiket: a szolgáltatásaink színvonala felveszi a versenyt az európai nagyvárosokéival. Hazánkban minden megtalálható, amit a szaúdi turisták keresnek utazásaik alatt (5*-os szállodák, luxus-szolgáltatások, kirándulási és vadászati lehetőségek, fürdők, gyógykezelések, vásárlási lehetőségek, gyerekprogramok, stb.), jó alternatívát kínálunk tehát a szaúdiak által már unalomig ismert hagyományos európai úti célokkal (például Bécs, Párizs, London, Genf) szemben.
A tanulmányút sikerét mindennél jobban mutatja az, hogy többen saját költségükre meghosszabbították az itt tartózkodásukat. A további tervek között szerepel, hogy Magyarország kiemelt promócióval vesz részt az áprilisi Riyadh Travel Fair-en, valamint a Szaúdi Ipari- és Kereskedelmi Kamarával együttműködve turisztikai workshopot is terveznek Jeddach-ban.