Sikerrel zárult a harmadik Kisvasutak Napja Mátrafüreden

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. szeptember 11. 21:47

A Kisvasutak Napjának idén a Gyöngyösi Állami Erdei Vasút volt a házigazdája. Az Egererdő Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében megvalósult rendezvényen az erdei vasutazás élménye mellett számos koncert és előadás, erdészeti bemutatók is várták az érdeklődőket szeptember 6-án.

A Kisvasutak Napján a hagyományos és kedvelt Gyöngyös-Mátrafüred, valamint a kevésbé ismert Gyöngyös-Szalajkaház közötti útvonalat is teljes egészében végigvonatozhatták a kisvasutak szerelmesei. Erre a napra megújult az Egererdő Zrt. kezelésében működő kisvasút gyöngyösi és mátrafüredi végállomása, ahol örömmel köszöntötték a megszépült Gyöngyit, a gyöngyösi kisvasút 60. születésnapját ünneplő gőzmozdonyát.

Míg a szalajkaházi vonalon vezetett erdei túrák zajlottak, addig a mátrafüredi végállomás közelében található parkban egész nap színes programok várták a látogatókat. Fellépett a gyöngyösi Vidróczki Táncegyüttes, a kismarosi Ámulat Társulat Meseországba kalauzolta a közönséget, elültették az Év Fáját és megismerhettük Gyöngyi gőzös örökbefogadóit is, majd a Kaláka együttes tette a hangulatot fergetegessé.

A színpadi műsorok mellett bemutatkoztak hazánk kisvasútjai, az Egererdő Zrt. III. Mátrai Erdészeti Nyílt Napja keretében pedig játékos és interaktív formában ismerkedhettek meg a látogatók az erdőgazdaság munkájával. A nap során több helyszínen is megjelent az erdő mint téma a mátrafüredi parkban: működés közben láthattunk erdészeti munkagépeket, megismerkedhettünk az erdő és a fák életével, a fakitermelés és a vadgazdálkodás fontosságával, betekinthettünk az erdészek, a vadászok és a kisvasút mindennapjaiba, valamint megtudhattuk, milyen sokféleképpen használhatjuk fel a fát.

A nyílt nap családbarát programjai azonban mindezekkel korántsem értek véget: az Egererdő Zrt. erdei iskolái kézműves foglalkozásokkal és erdei játékokkal szórakoztatták a kisebbeket, a kisvasúti napon jegyet váltók pedig a minicanopyt és a terepsegwayt is kipróbálhatták.

A színpad közelében felállított turisztikai információs sátrakban a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai aktív és ökoturisztikai kiadványokkal, térképekkel és belföldi utazási ajánlatokkal várták a látogatókat.