Síkörkép: íme a legjobb és legdrágább síterepek

Forrás: turizmus.com

 2016. december 29. 13:34

Európában legdrágábban Svájcban és Franciaországban hódolhatunk a téli sportok örömeinek. Évente 400 millióan keresik fel a különböző síterepeket, amelyek 20 százaléka büszkélkedhet évi százezernél több síelővel, mégis ezek adják a forgalom 80 százalékát - írja az mmonline.hu.

Az International Report on Snow & Mountain Tourism 2016 adatai szerint a világ legjelentősebb sídesztinációjának az Alpok számít, amely a síelők 43 százalékát vonzza, ezt az észak-amerikai és az ázsiai–csendes-óceáni térség terepei követik a sorban - írta az mmonline.hu.

Országos bontásban az Egyesült Államok, Franciaország és Ausztria áll a legjobban, egyenként évi több mint 50 millió síelővel, az ezüstérmes Japán 35 millióval, a dobogó harmadik fokán Olaszország és Svájc osztozik (25-25 millió). A legnagyobb arányban az osztrákok, a norvégok és a svájciak hódolnak a téli sportoknak, náluk a lakosság több mint 25 százaléka csatol sílécet vagy snowboardot.

Érdemes átböngészni a Skiresort.de legfrissebb listáját. A nemzetközi síportál csapata  19. alkalommal osztotta ki a sívilág „Oscar-díjait", A világ legjobb síterepe címet negyedik alkalommal is a tiroli Kitzbühelnek ítélték. Ötcsillagos síterepnek minősítették többek közt a szintén osztrák Hochzillertal-Hochfügent, St. Anton am Arlberget, Söldent, a svájci Arosa-Lenzerheidet és St. Moritzot, az olasz Val Gardenát, a francia Les 3 Vallées-t és Espace Killyt, a kanadai Whistler Blackcombot vagy az amerikai Vailt és Beaver Creeket. Ezt a címet azok a síterepek kaphatták meg, amelyek a maximális öt pontból legalább 4,5-öt elértek.

Számos rangsor létezik.  A World Ski Awards szavazásán 85 ország 1,6 millió síelője vett részt, az idén harmadszor választották a világ legjobb síterepének a Les 3 Vallées-hez tartozó Val Thorenst. A szakmai zsűri és a szavazók véleménye szerint a franciaországi pályarendszer innovációinak köszönheti a megtisztelő címet.

Avilág legmagasabb síterepe a kínai Jade Dragon Snow Mountain felső része 4700 méteren található. Ha viszont valaki csak a távolság miatt hagyná ki a nem mindennapi élményt, akkor csak Zermatt–Matterhornig kell elmenni, ahol a legmagasabbra felfutó pálya alulról súrolja a négyezret.

 

De az exkluzivitásnak ára van: a Toblerone csokoládé jelképeként ismertté vált Matterhorn környékén a legdrágább síelni Európában, főszezonban egy napijegy 85 euróba kerül, a hetijegy pedig 353 és 430 euró között alakul, attól függően, hogy a régió mely terepein szeretnénk siklani - írja a portál.

A második és harmadik legdrágább pályarendszer ugyancsak Svájcban található, ahol legalább tíz síterepen haladja meg a hetijegy a lélektani 300 eurós határt. Itt a bérlet árához nem árt hozzászámolni az óránként 5 frankos parkolási díjat, mivel a legtöbb sípályánál nem ingyenes a parkolás, illetve az autómentes síterepeknél a vonatjegyet is érdemes bekalkulálni a büdzsébe.

Drágának számít a síelés Franciaország és Ausztria egyes régióiban, de ezek mind barátságos áraknak számítanak a menő amerikai síterepekhez képest. A rekorder Vail/Beaver Creek, ahol egy napijegy 175 dollárba kerül, de a nevesebb terepek egyikén sem lehet 130 dollár alatt megúszni az errefelé luxusnak számító téli sportot.

Európában a balkáni síterepek a legolcsóbbak. Macedóniában 14 euróért már válthatunk jegyet a Tetovo városa felett elhelyezkedő Popova-Shapka sípályáira, Bosznia és Montenegró jelentősebb terepein pedig 8–20 euró között van a napijegy.

A téli sportoknak számos híresség hódol, néhány síterep be is rendezkedett a különleges igények kielégítésére. St. Moritz befagyott taván évente megrendezik a lovaspóló-világbajnokságot, amely átlagosan 12 ezer nézőt, köztük sok celebet vonz. Ilyenkor előfordul, hogy a kisváros reptere naponta negyven magángépnek ad leszállási engedélyt.

Megfordult itt Charles Chaplin, Alfred Hitchcock, George Clooney, Robert de Niro, Claudia Schiffer, John Travolta, Tina Turner, Robbie Williams és Naomi Campbell is, Boris Becker pedig itt tartotta az esküvőjét.

Az összes nevesebb divatmárka képviselteti magát az alig ötezer főt meghaladó településen, így ha valakinek síelés helyett inkább shoppingolni van kedve, betérhet a Rolex, a Cartier, a Louis Vuitton, a Prada vagy éppen a Versace üzletébe, mintha csak valamelyik világvárosban lenne.

A sztárok egyik kedvenc szállodája a Badrutt's Palace Hotel, ahol egy éjszaka 2000 eurótól kezdődik. Svájcban Zermatt a sztárok másik közkedvelt helye, ide járt síelni a Brangelina házaspár, csakúgy, mint Phil Collins, Madonna vagy Nicole Kidman, az Abba együttes két tagja pedig házat is vásárolt a festői alpesi városkában.

Kapcsolódó cikkek