Siófok megfellebbezte a balatonszéplaki kikötő bővítését

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 13:19

Siófok önkormányzata jogszerűtlennek véli és megfellebbezte az Országos Katasztrófavédelmi Hatóság határozatát, mely vízjogi engedélyt adott a balatonszéplaki kikötő bővítését tervező cégnek – tudatta szerkesztőségünkkel a város.

2019-ben konkretizálódott, hogy a Siófok széplaki városrészén található, mintegy 40 férőhelyes kis kikötőt milyen módon tervezi bővíteni jelenlegi tulajdonosa. A Balaton védelmében, az építkezés ellen tiltakozó lakossági fórumot is tartottak.

A beruházó Yolle Kft.-nek az építkezés megkezdése előtt szükséges különböző hatósági engedélyeket beszereznie és előírásoknak megfelelnie. Egyik ilyen kötelezettsége, hogy parkolóhelyeket kell biztosítania ahhoz, hogy a kikötő használatát engedélyezzék számára. Siófok önkormányzatának képviselő-testülete azonban 2019 októberi alakuló ülésén visszavonta a korábbi testület határozatát, amely a parkolóhelyek önkormányzati területen való kialakítására vonatkozott – ismerteti a helyzetet a siófoki önkormányzat közleménye.

A kikötő bővítése ellen a lakosság is tiltakozott

Fotó: 123rf.com

A közlemény azt is megjegyzi, hogy Siófok képviselő-testülete 2011-ben határozatban járult hozzá, hogy cége, a Balaton-parti Kft. bérleti szerződést kössön a a Yolle Kft.-vel a kikötő működtetéséhez szükséges ingatlanra. Ez, a kikötő megközelíthetőségét biztosító szerződés 10 éves, határozott időtartamra köttetett, és 2021-ben jár le.

2020. február 10-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vízjogi engedélyt adott a 178 férőhelyes kikötőt tervező beruházó cégnek. Az önkormányzat a vízjogi engedély ellen fellebbezéssel élt, melyben kéri az engedélykérelem elutasítását és az eljárás megszüntetését.