Siófok mindenkit megvár!

Forrás: turizmus.com

 2020. április 23. 16:42

A Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület és Tourinform iroda nagy hangsúlyt fektet a turisztikai szereplők összefogására. A legfontosabb jelenleg az, hogy a városvezetés, a város összes vállalkozója, szakmai szervezete, intézménye közös gondolkodással, összefogva lábaljon ki a válsághelyzetből.

A járvány okozta turisztikai sokk alól sajnos Siófok sem kivétel, kiürült a város, a siófoki szállodák egytől-egyig üzemszünetre kényszerültek, a vendéglátó egységek és turisztikai szolgáltatók korlátozott nyitva tartással működnek. Szerencsére alkalmazkodva a helyzethez több szolgáltatónak sikerült kiszállítással valamilyen szinten életben tartania vállalkozását. A társadalmi összefogás is különleges, mindenki a maga módján és lehetőségeihez mérten dolgozik a közösségért – közölte szerkesztőségünkkel a Siófoki Fürdőegylet.

A siófoki TDM-szervezet, illetve a Tourinform-iroda csapata is azon dolgozik, hogy egy olyan turisztikai és kommunikációs stratégiát tervezzen meg, melyben meghatározásra kerülnek a Siófok turizmusát újraindító főbb lépések.

A stratégia alakításához rengeteg információt gyűjt az egyesület a helyi szereplőktől is, akikkel egyeztetve körvonalazódik a kép, hogy milyen intézkedésekkel tudnak majd kilábalni városi szinten a válsághelyzetből.

 

A siófoki szállodák startra készek

A siófoki vállalkozások körében felmérést készítettek, hogyan állnak a nyári foglalások, érkeznek-e esetleg újak a nyári időszakra, milyen intézkedéseket vezetnek be a vendégek biztonsága érdekében, és mennyi időre lenne szükségük a nyitáshoz egy esetleges kormánybejelentést követően.

Siófok is próbál alkalmazkodni az új helyzethez

Fotó: Siófoki Fürdőegylet

A megkérdezett szállodák között vannak, amelyek akár az azonnali nyitást is meg tudnák valósítani, de a többségnek szüksége lenne egy, maximum két hétre. A panziók és magánszálláshelyek között akadnak, amelyek egyes egységeiket nem tervezik kinyitni a szezonra, de többségében ők is az azonnali nyitást, vagy az egy-két hetes felkészülési időt említették.

A vendégek foglalását tekintve van példa arra is, hogy az időpontokat megtartják, de átfoglalások és lemondások is előfordulnak, sőt pozitív visszajelzésként valahol már újabb foglalások is érkeztek a júliusi-augusztusi időszakra is.

A városban a szállodák többsége biztosítja a vendégeknek az utalványok későbbi felhasználását is.

A kisebb szálláshelyeken sokkal ritkább az új foglalás az elmúlt hetekben, viszont július-augusztust tekintve kevés volt eddig a lemondás is, itt tartják a törzsvendégek a foglalásaikat.

A városban a szolgáltatók zöme startra készen várja az újranyitást

Fotó: Siófoki Fürdőegylet

Fontos, hogy a nyári szezon két fő hónapján kívül az őszi – szeptember-októberi – foglalásokat tartják a vendégek.

Összességében minden szálláshely-típusnál érthetően nagy a visszaesés a tavalyi számokhoz képest, és ettől persze borúlátóak a szálláshely-üzemeltetők, de kitartanak, és mindenki különleges intézkedésekkel készül az újranyitásra.

Az intézkedések közül néhány: fertőtlenítős szappanadagolók, kéztisztítók, fokozott fertőtlenítés a közös helyiségekben (kilincsek, kapcsolók, pultok, mosdók, recepció, étterem, wellness részleg, stb.), fokozott ügyelés a higiéniára, kézfertőtlenítők kihelyezése, sűrűbb takarítás, létszámkorlát a wellnessrészlegben, illetve valahol az is felmerült, hogy a vendégeknek nyilatkozniuk kell egészségi állapotukról.

Volt olyan szállásadó is, aki a biztonsági alapintézkedéseken túl, már hosszú távon alakítja át a „járvány utáni életet". Fokozatosan nyitja meg házát, eleinte fél házzal üzemel majd, hogy például a reggeliztetést biztonságosan meg tudja oldani, és kezdetben a vendégek félelmei okán biztosítsa számukra a pihenés alatt is a megfelelő távolságot.

Van, aki borúlátó a nyári szezont illetően, de a többség pozitívan áll hozzá és startra készen áll – írták.

 

Siófok visszavár! – kommunikációs kampány

A szállásadók által elmondott intézkedések a kommunikáció szempontjából szintén fontosak lesznek, hiszen az utazási kedv élénkülésével a biztonságérzetet is növelni kell mind az itt élők, mind pedig az idelátogatók számára.

Fontos kihangsúlyozni a különleges higiéniai megoldásokat, extrákat, és a Siófokra egyébként jellemző nagy forgalom esetén bevetett intézkedéseket, mint például a létszám korlátozása a wellnessrészlegekben vagy akár a teljes szálláshelyen.

A járvány miatt Siófok város marketingkommunikációs stratégiája is újratervezést, és egy költséghatékony átalakítást igényelt. A kommunikációban eddig is kiemelt szerepe volt az online felületeknek, azonban a lehetőségek most lényegesen átalakultak, és szinte teljes mértékben az online kommunikáció került a központba.

Siófok jelenleg az élmények helyett a csend otthona, de az üres utcák, terek és parkok is sok emléket idéznek fel az itt élőkben és a látogatókban egyaránt.

A Tourinform iroda csapata ezekre az alapokra helyezte Siófok válságkommunikációját is, melynek fő pillére, hogy kifejezetten az emberek érzelmeire hasson.

Megragadva a kialakult helyzet „szépségét" készült egy imázsvideó az üres városról, amellyel az országos kampányhoz csatlakozva üzenik mindenkinek, hogy bár most otthon kell maradni, de tartsanak ki, hiszen Siófok mindenkit megvár!

 

A Siófoki Fürdőegylet, illetve Tourinform-iroda üzemelteti a város hivatalos turisztikai oldalait (Hello Siófok – weboldal, Facebook, Instagram oldal), melyeknek költséghatékonyságuk miatt még nagyobb szerepe lett Siófok marketingkommunikációjában.

A válságkommunikáció több pillérre épít: tájékoztató jellegű információk a városban élők és tartózkodók számára. A Hello Otthon – Hello Siófok rovat az otthon töltött időszakra tippekkel látja el a közönséget az időtöltési lehetőségekről; csatlakoztak az országos #maradjotthon kampányhoz is, melynek keretében könnyedebb, imázs jellegű tartalmakat osztanak meg.

Elindították országos a Digitális Utazás Siófokon kommunikációs kampányt is, melynek lényege, hogy az otthon biztonságából és kényelméből az érzelmekre ható képekkel és élményvideókkal emlékeztessék az utazni vágyókat, hogy Siófok ezernyi élményt kínál az egész családnak, és hamarosan újra nyitva áll majd mindenki előtt.

A kommunikációs stratégia folyamatosan frissül a helyzet változásával, a trendek alakulásának megfelelően, készülve ezzel a város turizmusának újraindítására.

A nyáron általában forgalmas és nyüzsgő Siófokot újra kell pozicionálni, hiszen az emberek félelme miatt a következő hónapokban felértékelődnek majd a nyugodtabb, kisebb, csendesebb települések, melyek nem a tömeges turizmusra építenek.

Ezekhez a településekhez hasonlóan Siófoknak is a most fenntarthatóbb, távolságtartóbb turizmusban kell gondolkodnia.

Mind városi, vállalkozói, mind pedig egyéni szinten fontos biztosítani az ehhez szükséges rendeleteket, intézkedéseket, eszközöket, melyet szintén egységesen kell majd kommunikálni jövőben a városba látogatók irányába.

Az elengedhetetlen egységes siófoki kommunikációban óriási szerepe lesz a városi szintű összefogásnak, mellyel együtt lehetőség nyílik megágyazni egy sokkal fenntarthatóbb, együttműködőbb turisztikai szemléletnek, melynek kialakításával Siófok a veszélyhelyzet vége után magabiztosan haladhat előre az éves egymillió vendégéjszaka szám újbóli eléréséért – fogalmazta meg célkitűzését a Siófoki Fürdőegylet.