Siófok ötödik a hazai népszerűségi listán

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 10:06

A KSH adatai alapján az idei év első nyolc hónapjában Siófok volt az 5. legnépszerűbb hazai település.

A Siófoki Fürdőegylet – Turisztikai Egyesület és Tourinform-iroda közzétette honlapján idei szezonértékelőjét. A jelentés szerint 2019 első felében 5,3 millió napot töltöttek a Balaton turisztikai régióban a magyar vendégek, átlagosan pedig 4,4 napot, közel ugyanannyit, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A KSH adatai alapján a 2019. január és augusztus közötti időszakban Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló volt a három legnépszerűbb település, Siófok pedig az 5. helyen található. A siófoki kereskedelmi szálláshelyek az év első nyolc hónapjában 191 836 külföldi és 362 474 belföldi vendégéjszakát realizáltak. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 2,3 nap volt, a külföldieké pedig 3,4 nap. Budapest után viszont Siófokon található Magyarország legnagyobb magánszálláshely-kapacitása, ami a települések népszerűségének rangsorát még az év végéig befolyásolhatja – írták. Ezt az önkormányzat adóügyi osztályától kapott összesített (kereskedelmi és magánszálláshelyek) forgalom is alátámasztja, amely 2019. januártól augusztusig 956 806 vendégéjszaka volt. Ez 1,5 %-os növekedést mutat a 2018. évi hasonló időszakhoz viszonyítva.

A siófoki Víztorony

Fotó: Wikipédia

Siófokra belföldi turisták érkeznek nagyobb arányban, a külföldi vendégéjszakaszám pedig főként a májustól augusztusig terjedő időszakban kiemelkedőbb. A belföldi vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken a januártól márciusig terjedő időszakban volt a legmagasabb. A legfontosabb külföldi küldőpiacok sorrendben a következők voltak: Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Ausztria.

A pozitív eredményekkel zárult szezon elsősorban a jó időjárásnak és a programgazdag főszezoni hónapoknak volt köszönhető. Számos programról gondoskodott a Kálmán Imre Kulturális Központ, a BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, a SzínPart, a Plázs, a Balatoni Hajózási Zrt., a város vendéglátó egységei és szálláshelyei, valamint a civil szervezetek.

Az idei évben ismét óriáskerék települt a siófoki Nagystrand területére, és a Fordított háznak is nagy sikere volt, akárcsak a város ikonikus szimbólumának, a Víztoronynak.

A siófoki Tourinform-iroda a 2018-ban a 7. leglátogatottabb Tourinform-iroda volt országosan – olvasható az összegzésben.

Kapcsolódó cikkek