Nem kell újra kitalálni Siófokot

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. december 09. 18:49

Nem kell újra kitalálni Siófokot, ugyanakkor indokolt felülvizsgálni és újragondolni a város arculatát meghatározó bulinegyed és a Petőfi sétány jövőbeni szerepét – állítja az üdülőváros SióKöre. A lokálpatrióta egyesület konszenzusos turisztikai stratégia kidolgozását szorgalmazza.

A SióKör legutóbbi találkozóján Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke fejtette ki koncepcióját.

Utópisztikus megoldás a volna a város legértékesebb és legvonzóbb közösségi helyének, a Petőfi sétánynak a bezárása, ehelyett azon kellene gondolkodni, hogy korzót, illetve a promenád központjának számító bulinegyedet miként lehetne  turisztikai érdekből magas színvonalúvá,  kulturálttá tenni  – mondta Hoffmann Henrik.

A BTSZ elnöke szerint több szempontból is fejlesztésre szorul a város turizmusa. A Balaton legjobban megközelíthető és legjobb infrastruktúrájú településének – az Azúron kívül – kevés az exkluzív, nagy szállodája, a kisebbek pedig néhány kivételtől eltekintve elöregedtek.

Nyári estéken zsúfolásig megtelik a Petőfi sétány

Fotó: Siófoki Hírek

A SióKör egyesület találkozóján az is elhangzott, hogy erőteljesebb térségi turisztikai marketinggel a Balatont még az eddigieknél is jobb helyzetbe lehetne hozni. Juhász László, a SióKör Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: fontos volna, hogy a helyi közösségek, szakmai alapokon alakítsák a város turizmusát. Lapunknak felidézte, hogy a helyi TDM-ek 15 éve történt megalakulásakor Siófokon is előtérbe került a régiós szemlélet, és a 120 éves múltú Siófoki Fürdőegylet alapjaira helyezve létrejött az a szakmai szereplők alkotta egyesület, amit végül nem sikerült egyben tartani. A turizmus irányítása, dacára a modern gyakorlatnak, ismét az önkormányzat  kezébe került  – emlékeztetett Juhász László.

A SióKör elnöke szerint Siófok turizmusának problémái alapvetően négy pontban fogalmazhatók meg, s ezek megoldására javaslatot is tesz.

1. Jelentős adóveszteség éri várost, mert az apartmanházakban nehézkes az idegenforgalmi adó behajtása. Erre megoldás lehet a kedvezménykártya bevezetése.

2. Az üzletek nyitva tartása a nyári szezonra korlátozódik. Az egyesület javaslata, hogy a működési engedély feltétele legyen a 8-10 hónap nyitva tartás vállalása.

3. A szabadstrandok és az ingyen használható közterületek fenntartási költségei  a nyári időszakban igen magasak, ezért indokolt volna a fizetős szolgáltatások bevezetése.

4. Mivel az őszi, téli, tavaszi időszakban a turisztikai kapacitás kihasználatlan, a programkínálat alakításával és jól célzott üzenetekkel kellene megszólítani a potenciális külföldi vendégeket.

A város honlapjára feltöltött beszámoló szerint 2020 októberében 25 ezer, idén októberben 30 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek a kereskedelmi- és magánszálláshelyeken, ami 22 százalékos növekedést jelent. 2021 első tíz hónapjában együttesen 969 ezer éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami ugyan 7 százalékkal több az előző esztendő hasonló időszakában jegyzettnél, de elmarad a Covid-mentes 2019. évitől. Akkor ugyanis már szeptember végén meghaladta az egymilliót a vendégéjszakák száma.