Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Nemzeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2022. május 23. 17:55

A szépségápolási rutinjairól legendásan híres Sisi piperetükrét – amelyet egy német árverésen vásárolt meg a Magyar Nemzeti Múzeum – egy hónapig lehet megtekinteni az intézmény Széchényi-termében.

Uralkodóinknak sokszor alakját, vagy arcát sem ismerjük, ám akadnak olyanok, akiknek vonásain és jellemén kívül szépségük és megjelenésük titka, vagy annak kellékei is fennmaradtak.

Egyértelműen ilyen I. Ferenc József magyar király felesége, Sisi, akinek hajápolási praktikáiról, hajkoronájának dússágáról és bőrápolási szokásairól nemcsak írott vagy képi emlékek maradtak fent, de tárgyak is őrzik a királynéi szépségrutin emlékét, mint például ez az udvartartás számára készített, gyönyörűen megmunkált, ezüstkeretű tükör, amelyet a múlt esztendőben vásárolt meg egy müncheni árverésen a Magyar Nemzeti Múzeum.

L. Simon László, a múzeum főigazgatója a műtárgy bemutatása alkalmából tartott rendezvényen elmondta: a létesítmény gyűjteménye folyamatosan gyarapodik, így hónapról hónapra olyan nagyszerű kiállítási tárgyakat, történelmi emlékeket tudnak bemutatni, mint a most kiállított piperetükör. Hangsúlyozta, a Nemzeti Múzeum legfontosabb feladata, hogy ezeken a tárgyakon, emlékeken keresztül járuljon hozzá nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához.

Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A májusi Hónap kincse 1872 után készülhetett, tehát biztosan nem esküvői ajándék volt. A keret vésett, rátett királynéi monogramja fölött a császári korona is szerepel, ez alapján a tükör a császári birtok ceremoniális hálószobájában állhatott. Erzsébet királyné bécsi, hofburgbeli lakosztályában ma is látható az az egyszerűbb kivitelű készlet, amely a királyné napi szépségrutinját szolgálhatta.

A műtárgy a bécsi udvar egyik elismert szállítója, Josef Carl Klinkosch (1822‒1888) jegyeit viseli, aki a 19. század közepének egyik legfontosabb ötvösmanufaktúráját vezette. 1869-ben már egyedüli tulajdonosa lett a cégnek, ekkortól használta az ezen a tükrön is látható mesterjelzést.

A keret a 18. század harmincas éveiben készült, francia hullámos keretelésű tükröket követi, szerkezete a kora újkortól ismert módon készült. Polírozott diófa alapra szerelték rá apró ezüstszegecsekkel az előoldalra a fa magnál kissé nagyobb, öntött, cizellált, vésett ezüstkeretet. A hátoldalon a kitámasztást szolgáló fa csuklókat karéjos szélű ezüstlemezek rögzítik.

Sisi piperetükre egy hónapig látható a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.