Sisi személyes tárgyai is láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum új tárlatán

Forrás: turizmus.com

 2021. november 26. 16:53

Közel 100 kiállítási darab, köztük festmények, ötvöstárgyak, porcelánok, fotók, viseletdarabok láthatók a „Wittelsbachok – Sisi családja” című tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. november 27. és 2022. február 20. között.

Száz évvel ezelőtt Magyarországon halt meg az utolsó bajor király, III. Lajos. A kerek évfordulóról egy időszaki kiállítással emlékezik meg a Magyar Nemzeti Múzeum. A Magyarországot második otthonának tekintő uralkodó mellett családjának, a Wittelsbachoknak ismert és kevésbé ismert tagjai is szerepelnek a kiállításon, olyanok, akik fontos szerepet töltöttek be hazánk történelmében.

A legismertebb, és a magyar nép rajongását leginkább élvező Wittelsbach természetesen Erzsébet királyné volt, akit közeli családtagjai Sisinek becéztek. A látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal Erzsébet bajorországi életébe, képzeletbeli fényképalbumába és néhány, egykor Erzsébet tulajdonában lévő tárgyat is megcsodálhatnak, amelyek műtárgyvédelmi okokból csak nagyon ritkán láthatók. „Megjelenik” a tárlaton a gyűlölt anyós, Zsófia főhercegné és egy kedves nagynéni, a magyarok által is nagyra becsült Karolina Auguszta királyné is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja a kiállításon

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor–magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, és kiemelten a Wittelsbach családról. Közel 100 eredeti műtárgy, köztük festmények, ötvöstárgyak – egy ezüst asztalközép –, porcelánok, fotók, viseletdarabok mellett megtekinthető majd Erzsébet királyné kalapja, főkötője, alsószoknyája, rég nem látott személyes használati tárgyai, köztük két személyes, gyémántokkal gazdagon díszített rendi ékszere, valamint több fényérzékeny, féltve őrzött, ritkán látható fénykép is.

Emellett először láthatja a közönség kiállításon a múzeum egyik legfontosabb idei vásárlását, a koronázási palást töredékét, melyet a palást I. Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné koronázása előtt végzett javításakor tett el emlékbe az egyik mesterember.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója III. Lajos ezüst asztaldísze mellett

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

De látható lesz még a palást egy másik töredéke is, melynek segítségével a szakemberek az idén előkerült darabot azonosították. A legjelentősebb magyar textilemlék két szempontból is kötődik a kiállítás témájához. A hagyomány boldog Gizella magyar királynéhoz köti a palást alapját képező miseruha készítését és adományozását, aki bajor hercegnőként lett első királyunk, Szent István felesége.

A rangos hazai gyűjtemények válogatott tárgyai között láthatók Münchenből érkezett műalkotások is. Két festményt egyenesen egy Wittelsbach-herceg palotájának faláról akasztottak le.

A kiállítás 2021. november 27-től 2022. február 20-ig tekinthető meg.