Slovakia Travel KÜLÖNSZÁM

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 14:09

 

VÁLTSÁTOK VALÓRA AZ ÁLMAITOKAT A TÉLI VAKÁCIÓRÓL!

A behavazott hegyek varázslatos hangulata, a forró vizű wellness és még sokkal több. Ez az Alacsony-Tátra Szlovákiában.

Ha sípályák és felvonók után sóvárog a szívetek, az alacsony-tátrai Jasná síközpont felülmúlja várakozásaitokat. Az olimpiai bajnok Petra Vlhová hazai síterepe 35 különböző nehézségi szintű, több mint 50 kilométer összhosszúságú pályát kínál. Élvezni fogjátok a kifogástalanul karbantartott sípályákat, a vad lesiklást a freeride zónákban, az éjszakai síelést vagy a piknikezést egyenesen a kabinos felvonóban.

Az Alacsony-Tátrában nincs hiány felejthetetlen pillanatokból

Fotó: © Visit Liptov, Marek Hajkovský

Családi síeléshez Dóval (Donovaly) hegyi falu az ideális választás. A sípályák hossza 11 kilométer, így mindenki megtalálja a neki megfelelőt – kezdők, nagymenők és gyerekek. Kicsik és felnőttek számára egyaránt egész életre szóló mesebeli élmény a kutyaszán fogatos túra.

A síterepen töltött nap után a Tatralandia aquaparkban lehet felmelegedni, ahová a Jasná síközpontból közvetlen síbuszjárat is közlekedik. Tengeri és természetes termálvizes medencéiben megpihen a test és a lélek. Innen csak egy ugrásra van a besenyőfalui vízipark (Bešeňová), ahol ellazulhattok a termálvízben vagy élvezhetitek a vízi csúszdák vad kanyarjait.

A gyerekeket lenyűgözi a ZOOKONTAKT családi állatpark, ahol kézből etethetitek a lámákat, és este az erdő lakóit formázó káprázatos fényinstallációk varázsolnak el. Van bátorságotok egy beltéri skydivinghoz, ahol a szélsebesség eléri a 270 km/órát? Próbáljátok ki a szabadesés élményét, az adrenalin és szórakozás tömény adagját. És ez még nem minden. Az Alacsony-Tátrában nincs hiány felejthetetlen pillanatokból és csak rajtatok múlik, milyen élményekből gyúrjátok össze a tökéletes téli üdülést Szlovákiában.


ÉRINTSE MEG A FELHŐKET A BÉLAI-TÁTRA TÉLI MESÉJÉBEN

A Tátra északkeleti részén a bélai csúcsok havas szépsége csábít. A családi síparadicsomban sétálhat a fák lombkoronái között, élvezheti a felmelegítő termálvizet és csodálhatja Szlovákia föld alatti cseppkőbirodalmát.

A Bachleda-vögyben (Bachledova dolina) behavazott sípályák várják Önt a sí-színskála minden színével. A hegyoldalon levő apartmantól szinte csak egy ugrásra vannak a pályák. Az itteni síközpontok kínálata kedvez a rendezett „kordbársony“ felszínű pályák kedvelőinek, a mély porhóban való freeride rajongóinak és azoknak, akik a Szepesi-Magura (Spišská Magura) gerincén vezető sífutó pályát szeretnék kipróbálni. A legkisebbek kedvükre kihancúrozhatják magukat a gyerekvilágban és a szánkópályán, a snowraftingot vagy az esti korcsolyázást a kivilágított korcsolyapályán pedig az egész család élvezni fogja.

Mágikus varázsával elbűvöl a Bachledka lombkoronasétány. A pienini erdők közepén magasodó látványosság a földről a 32 méter magas sprirális alakban kanyarodó toronyba vezeti a látogatókat. Készüljön fel a tátrai kétezresekre nyíló csodás kilátásokra. Mit szólna egy kellemes hőlégballonos sétarepüléshez? Ne hagyja ki a hagyományos faházakat se, amelyek Zsgyár (Ždiar) falucskát tették ismertté. A legjobban lófogatos sétakocsikázás közben lehet bennük gyönyörködni.

A pienini erdők közepén magasodó 32 méteres toronyból lenyűgöző a kilátás

Fotó: © Bachledka Ski & Fun

A havas élményeket tökéletesen ellensúlyozza egy felmelegítő csobbanás a közeli Thermal park Vrbov termálvizében. Az ásványokkal telített vízben eltöltött időt a szíve és az ízületei is meghálálják. Bizonyított gyógyhatással bír a Bélai-barlang (Belianska jaskyňa) rendkívül tiszta levegője is. A barlang szinter vízesései és kiváló akusztikája lenyűgözi Önt, és a zenetermében meghallgatott koncertre még sokáig fog emlékezni. A havasi gyopárról elnevezett Plesnivec menedékházhoz (1290 méter tengerszint feletti magasság) vezető túra alatt kellemesen kiszellőztetheti a fejét. Ha jóban van a hótalpakkal, kövesse a zöld jelzést egészen a csillogó vízfelszínű Fehér-tóig (Biele pleso).


KÉSZEN ÁLL A HAVAS ÉLMÉNYEKRE? CSOMAGOLJON BE FÜRDŐRUHÁT IS!

A Nyugati-Tátra többméteres hórétegéről és „szobrok” közötti síelésről nevezetes, de a síalpinisták paradicsoma is. A látogatókat termálvíz, mesebeli falucska és Drakula-vár fogadja.

Az árvai régió (Orava) télen kedves házikóival vonzza a figyelmet, amelyeknek gyakran csak a teteje látszik ki a hóból. A téli üdülést a Rohácsok (Roháče) kétezres csúcsai között töltheti, Oravicén a sípálya alatti medencében vagy a régió szívében, a Kubínska hoľa sícentrumban. A csaknem 1400 méter tengerszint feletti magasságban a tél havas szobrokat formáz a fákból. Lesiklás közben csodálatos kilátás nyílik a Tátrára és a Kócs-hegységre (Chočské vrchy). Egy ilyen freeride-dal egyszerűen nem lehet betelni. A síközpont családbarát és a Kids Park gyerekparkjuk tele van attrakciókkal. Innen csak húsz percre található a titokzatos Árva vára, amely mindenkit elbűvöl; százméteres sziklabércen áll, és a legendás Nosferatu című vámpírfilmet is itt forgatták.

A Kubínska hol'a az egyik leglátogatottabb télisportközpont Szlovákiában

Fotó: © www.kubinska.sk

A síelés és a felmelegítő fürdőzés párosítása a Meander Oravice üdülőközpontban tökéletesen érvényesül. A skipark ikertestvére a termálvizes aquapark, amelynek bejárata csak pár méterre van a sífelvonó alsó állomásától. A síközpontban kék és piros színű hangulatos sípályák várják Önt a Nyugati-Tátra panorámájával. Az éhségnek nincs esélye, mert a sífelvonó alsó és felső állomásán is találhatók büfék. Hagyjon időt egy kirándulásra is a Rohácsok hegyaljába – az Árvai Falumúzeumba Zuberec településen. Az ötven épületet magába foglaló behavazott skanzen mesebeli hangulatot áraszt.

Zuberecről a Rohácsi-völgyön (Roháčska dolina) keresztül el lehet jutni a Spálená-völgyig (Spálená dolina), amely fantasztikus turistaösvényekkel és síalpinista útvonalakkal csalogat Tátra ezen részének legmagasabb csúcsa alatt, amelyet Baníkovnak neveznek (2178 méter tengerszint feletti magasság). Az egyik turistaút a Rohácsi-tavak mellett elhaladva vezet a 23 méter magas fenséges Rohácsi-vízeséshez. A Roháče-Spálená síközpont rendezett széles sípályáival csábítja a síelés rajongóit.


BEHAVAZOTT ÉLMÉNYHEGYEK

A Magas-Tátra lenyűgözi Önt a kétezres csúcsokról nyíló panorámával. Kilométereket síelhet a sípályákon, felfedezheti a hegyek rejtett zugait, a gyerekekkel együtt pedig a csodás attrakcióit. Bejárhatja a jégdómot és megpihenhet a termálfürdőkben.

Szlovákia északi része a havas hármassal vonzza a téli élmények kedvelőit: Tátralomnic (Tatranská Lomnica), Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Csorba-tó (Štrbské Pleso). A legmagasabban fekvő Tátralomnicon egy kivételes kabinos felvonóval juthat fel 2634 méter tengerszint feletti magasságig, a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít). Csodálatos kilátások és kávéházi vendégszeretet várja itt a látogatókat. Tátralomnicon természetes hóban síelhet. A különböző színű és nehézségű sípályák királya az öt és fél kilométeres pálya extrém 40% meredekségű kezdéssel. Élvezze a freeride-ot, ski-touringot, az esti síalpot, vagy túrázzon a Téry menedékházhoz.

Az ótátrafüredi Tarajkáról (Hrebienok) két és fél kilométeren szánkózhat le az erdőn keresztül. A gyerekeknek tetszeni fog az optikai illúziókkal teli Tricklandia és a Kvantárium fantasztikus fényeffektusai is. Tehet egy ámulatba ejtő sétát a jeruzsálemi Szent Sír-templomról mintázott tizenegy méteres jégből készült építményben. A jégdómot 1900 jégblokk alkotja, este látványosan ki van világítva és koncerteket is rendeznek benne. A Tarajkáról könnyű túrák vezetnek a Bilík menedékházhoz (Bilíkova chata) vagy a lépcsőzetes Tarpataki-vízesésekhez (Vodopády Studeného potoka).

Kétezer méter fölött lenyűgöző a panoráma

Fotó: © SLOVAKIA TRAVEL | Martin Šopinec

A sífutás rajongóit a Csorba-tó várja tizennyolc kilométer összhosszúságú sífutópályákkal. A síközpont a befagyott hegyi tóra nyíló eszményi panorámát nyújtó szállodákban kínál szállást. A Magas-Tátrából csak egy ugrás a pezsgőfürdőkkel és vonzó gyerekattrakciókkal csábító felmelegítő vízi világba: a poprádi AquaCitybe vagy a Podbanszkón (Podbanské) található exkluzív wellness-szállodába, kilátással az ikonikus Kriván (Kriváň) csúcsra.

Fedezzen fel további inspirációkat a www.slovakia.travel/hu weboldalon, és utazzon Szlovákiába élményekkel teli vakációra!