Smart City – ügyes BFTK

Forrás: turizmus.com

 2016. október 20. 21:17

Az okosváros-koncepció állt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal október 20-i ülésének középpontjában, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Szindbádról elnevezett rendezvényterében.

A BFTK nemcsak eltervezte, hanem meg is valósította, hogy bevonta a Kerekasztal munkájába a turisztikailag kiemelt kerületeket, amelyek sorra adnak helyszínt a grémium összejöveteleinek. Óbudán, a Fő téren létrehozott, vadonatúj rendezvényhelyszínen Bús Balázs köszöntötte a résztvevőket. Budapest III. kerületének polgármestere, mintegy megelőlegezve a szakmai előadásokat, arról beszélt, hogy Óbuda kulturális és gasztronómiai kínálatával vált a főváros egyik kiemelkedő vonzású területévé, mégpedig úgy, hogy a fejlesztési elképzelések kialakításába bevonták a lakosságot és a civil szervezeteket is.

Erre a gondolatra rímeltek az előadások, amelyeknek az egyik összecsengő üzenete az volt, hogy a „smart city” fogalma nem egyszerűen csak technológiai, vagy informatikai fejlesztéseket jelent, hanem, legalább ennyire hangsúlyosan közösség építést is.

A szép számban megjelent Kerekasztal-tagok prezentációkat hallgathattak meg:

Kobrizsa Ádámtól, a Mindspace Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a Smart City Budapest kezdeményezés elindítójától;

Virág Benedektől, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől;

Puczkó Lászlótól, ebben a minőségében a Liget projekt turisztikai szakértőjétől;

Szemerey Samutól, ebben a minőségében a Design Terminál szakmai tanácsadójától;

Strang Tamástól, a BKK citylogisztikai szakterületének vezetőjétől, valamint

Antal Attilától a Budapesti Utcák Menedzsmentjének ügyvezetőjétől.

 

A Kerekasztal mégsem változott át szakmai konferenciává. Egyrészt, Budapest aktuális turisztikai ügyeiről szólva Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte a Budapest Olimpiai Pályázatával összefüggésben, egy év leforgása alatt városmarketingre szánt 5,7 milliárd forint kormányzati forrást.

Másrészt, a Kerekasztal házigazdája, Bán Teodóra felkérte a tagokat, hogy juttassák el a BFTK-hoz a következő ülések napirendjére javasolt felvetéseiket, témáikat. Ehhez a BFTK a közeli jövőben egy kérdőívet küld a tagoknak.

A Kerekasztal Pap Mária turisztikai divízióvezető felterjesztésével, egyhangú szavazással tagjainak sorába fogadta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát.

Az Esernyős bejárata Óbudán, a Fő téren