Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv 2020-ban

Forrás: turizmus.com

 2021. január 18. 09:15

Több mint másfélszer annyi kéktúrás igazolófüzetet vettek a túrázók 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

Húszezernél is több új túrázó indult el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útjait háromezer-kettőszáz, az Alföldi Kéktúra túraösvényeit több mint kétezer frissen nekiinduló természetjáró kezdte el taposni 2020-ban.

Mindhárom kéktúrarész esetében ez rekordnak számít, az Országos Kéktúra esetében ez 168 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának adataihoz képest - tájékoztatta lapunkat a Magyar Természetjáró Szövetség.

Rendkívüli módon megnőtt 2020-ban a kéktúrázók köre

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

Összességében az országban már százötvenezer felett van azok száma, akik a kék sávval jelzett hosszútávú túraútvonalat a hivatalos kéktúra igazolófüzetet használva járják.

A kéktúrák 2020-as teljesítői is magas számot mutatnak: az 1171,8 km hosszú Országos Kéktúrát 387 túrázó teljesítette, az 541 km-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg a 869 km hosszú Alföldi Kéktúrát 89-en járták végig.

A 2020-as igazolt teljesítéssel rendelkező túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon.

A Szövetség tapasztalata szerint a koronavírus járvány miatti bezártság-érzet a hazai lakosság kirándulási vágyát és természeti látnivalók iránti érdeklődését sokszorosára növelte, minden természetjáró célpont látogatottsága ugrásszerűen emelkedett, már-már zsúfolt úti céllá váltak a jól ismert, főleg fővárosi és főváros-környéki túracélpontok. Olyanok is útnak indultak, akik a koronavírus-járvány előtt ritkán tették ezt.

Az MTSZ folyamatosan bővülő digitális tartalmaival, túraötleteivel továbbra is enyhíteni törekszik a természetterhelést, a fenntarthatóságra és a túrázók felelősségére is felhívva a figyelmet.

A legkedveltebb turista útvonal továbbra is az Országos Kéktúra, amely a Vas megyei Írott-kő és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között vezet, s melynek karbantartója és üzemeltetője a Magyar Természetjáró Szövetség.

Kapcsolódó cikkek