Sok százan ünnepelték II. Rákóczi Ferenc születésnapját a Borsi kastélyban

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 18:44

Március 27-én, a Nagyságos Fejedelem születésnapján hatalmas ünnepséget tartottak szülőházában, a felvidéki Borsi kastélyban. Az ünnepségre Magyarországról mintegy 300 zarándok érkezett azon a Budapestről indult különvonaton, amelynek mozdonyát a fejedelem arcképe és jelmondata díszítette.

A közel 4 órás úthoz több vidéki állomáson is csatlakoztak zarándokok, a vonaton pedig a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyből ismert fiatal muzsikusok csináltak jó hangulatot: ismert kuruc dalokkal és népzenével szórakoztatták az utasokat, akik kedvükre bekapcsolódhattak a dalolásba.

Sátoraljaújhelyen – a közel 30 perces mozdonycsere alatt –, a peronon kis műsorral köszöntött a város önkormányzata, a határon túli Borsiban pedig a helyi II. Rákóczi Ferenc polgári társulás várta az érkezőket. A borsi kisiskolások Rákóczi témájú rajzaikból készített képeslapokkal kedveskedtek a zarándokoknak, a Szlovákiai Református Keresztyén Nők Egyesülete pedig házi pogácsákkal kínálta őket.

Indulásra készen a zarándokvonat a Keleti pályaudvaron, március 27-én kora reggel

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Mint azt a zarándokok útját szervező utazási irodától, a Hon-tourstól megtudtuk, az út közlekedési bravúrja az volt, hogy olyan helyen kelt át a vonat a magyar–szlovák határon, ahol több mint 10 éve nincs személyvonat-forgalom, sőt még rendszeres teherforgalom sincs. Pedig a Trianon előtti, egykor forgalmas Budapest–Ungvár–Uzsoki-hágó–Lemberg (Lviv) vasúti fővonalról beszélünk. A MÁV illetékeseinek lelkesedése azonban műszakilag lehetővé tette, hogy erre jöhessen az ünnepi járat.

Mint kiderült, a szervezők célja, hogy ez a járat évről évre a jeles születésnapon mindig elhozza Borsiba a magyar zarándokokat, egyrészt, hogy leróják tiszteletüket a Nagyságos Fejedelem szobra előtt, másrészt, hogy az egykori szülőházat, a mára csodásan felújított kastélyt belülről is megismerhessék.

A helyiek kedves ünnepi „peronműsora” Sátoraljaújhelyen

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A Borsi község önkormányzata, a Teleki László Alapítvány és a helyi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás szervezésében megvalósult ünnepségen számos Kárpát-medencei civil szervezet és önkormányzat, politikusok, magánszemélyek hajtottak fejet a fejedelem emléke előtt. A kastély bejáratánál álló Rákóczi-szobor előtt tartott megemlékezésen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett.

Vendégváró pogácsákkal kínálják a zarándokokat Borsiban

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

 

Nem csak kiállítóhely és szálloda

A borsi kastélyban berendezett, II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás koncepciótervét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata készítette, szakértők bevonásával.

A Rákóczi három születése című, a fejedelem életét bemutató interaktív kiállítás bemutatja a kastély történetét, ismerteti a Rákócziak családfáját, valamint egy 17. századi birtok működésének lényegét. Ezenkívül számos érdekesség tudható meg a korabeli Európáról, a betegségmegelőző és gyógyító patikaszerekről, sőt az is kiderül, hogyan bántak a 17. században a csecsemőkkel. A tárlat továbbá érdekfeszítő installációkon keresztül nyújt áttekintést Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, megidézi bravúros szökését a bécsújhelyi börtönből.

A felújított kastélyban helyet kapott egy interaktív kiállítás, egy szabadulószoba, egy körpanoráma-vetítő, továbbá étterem és szálloda is

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A kiállítás többi része ismerteti a szabadságharc okait, megjeleníti a tábori élet mindennapjait, vázolja a fejedelem szabadságharc utáni reményeit, s bepillantást enged rodostói napjaiba. A nagyívű bemutató Rákóczi emlékezetével zárul: áttekintést kapunk arról, hogyan ápoljuk a fejedelem, a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban vagy akár bélyegeken, élelmiszereken.

A kastély további attrakciói a szabadulószoba és a körpanoráma-vetítő, de a látogatók virtuálisvalóság-játékon is kipróbálhatják ügyességüket.

Az épület egyik szárnyában 16 szobás szálloda és étterem is helyet kapott.

A Borsi-kastély fejlesztései – melyeknek célja, hogy a kastély a Rákóczi-kultusz méltó emlékhelye legyen – azonban még korántsem értek véget, mint megtudtuk, európai uniós támogatásból a kastély mellett folyó Bodrogon kenus-kajakos kikötőhely épül, továbbá kuruc tematikájú játszóteret alakítanak ki, és tájépítészek tervei szerint rendezik az épület környékét is, várhatóan még ebben az évben.