Soknyelvű üdvözlőtábla Szlovákiában

Forrás: ujszo.com

 2018. november 06. 17:17

Ipolyságon és Ipolyhídvégen kerültek ki azok az információs táblák, amelyek az Európai Unió valamennyi tagállamának nyelvén köszöntik a turistákat.

„Szerettük volna, hogy a tábláknak ne csak gesztusértékük, hanem információs jellegük is legyen. Az ötletet az Európai Unió jelmondata, az Egység a sokféleségben adta. Esetünkben ez a többnyelvűségben jelenik meg. A zászlók és az országnevek rövidítése azért kerültek az üdvözlés és elköszönés mellé, hogy abban, aki elolvassa a köszönés szövegét, a zászló képe is rögzüljön. Így talán ritkábban fordul majd elő, hogy a távolabbi országokban Bukarestet Budapesttel vagy Szlovéniát Szlovákiával keverik” – mondta Petrežil László ötletgazda. Bízik abban, hogy a példaértékű kezdeményezésnek az Európai Unió többi tagállamában is lesznek követői.

Sokat jelentő gesztus Szlovákiából

Fotó: ujszo.com

„A turistáknak bizonyára jól esik, ha egy-egy település határában olyan üdvözlőtáblát látnak, amely anyanyelvükön is köszönti őket – ahogy külföldre utazva nekünk is jól esne hasonló gesztus. Remélem, sok ilyen táblával találkozunk majd nemcsak az országban, hanem az egész Európai Unióban” – jegyezte meg. Magyarországon, Berkenyén is van hasonló tábla, aminek hátoldalát reklámcélokra használják fel.

Kapcsolódó cikkek