Sokszínű és aktív telelést kínál Eger

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2017. december 06. 10:17

Az év első tíz hónapjában jelentősen fejlődött Eger turizmusa: januártól október végéig hat százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, és ezen belül a tavalyihoz képest több külföldi is érkezett a városba.
Az értékelések szerint 2017 első kilenc hónapjában az egri szálláshelyek több mint 449 ezer vendégéjszakát vallottak be, és  179,4 millió forint idegenforgalmi adót fizettek az önkormányzat számlájára. Mindez azt jelentette, hogy ebben az időszakban 16 millió forinttal több bevétel érkezett, mint 2016 hasonló időszakában.

Az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. a helyi szakmai egyesületekkel, valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával összefogva jelentős kampányt folytatott a szomszédos országokban. Ennek köszönhetően - 2016-hoz képest - 9 százalékkal több cseh-, valamint 16 százalékkal több lengyel turistát köszönthettek a városban. Újdonságként az idén Lengyelországban Facebook oldalt is indítottak Eger és térsége turisztikai kínálatáról, amelyet jelenleg is folyamatosan frissítenek újabb információkkal és fotókkal.

Eger felújított főtere, Dobó István szobrával

Fotó: Mentusz Károly

Az is érdekességnek számított, hogy október végéig a Nemzetközi Desztinációs Portálon szintén szereplő Egerről a tájékoztatókat 204 ezeren töltötték le. Eközben az  Egyesült Államokból 24, az ázsiai országokból pedig 16 százalékkal többen jöttek a hevesi megyeszékhelyre, mint korábban.
Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a városban idén is a leglátogatottabb turisztikai attrakciónak a vár - mint Nemzeti Emlékhely -, valamint a felújított Dobó tér és környéke bizonyult. De kiemelkedő szerepet foglalt el az Érseki Palota és Turisztikai Látogatóközpont a kiállításaival és a programjaival.
Így a város főleg a családi turizmus fontos színhelyeként szerepelt hazánk turisztikai térképén. Ezek mellett 2017 tavaszán és őszén a magyarországi konferencia-turizmusban is aktívan kivette részét Eger, miután a különböző szakmai eseményekre teljesen megteltek vendégekkel a három és a négy csillagos szállodák.

Hóráskönyv az egri érseki palotában

Fotó: Mentusz Károly

Így az elmúlt időszakban a település négy évszakos várossá fejlődött, és a téli hetekre is programokat kínál, miközben a hotelek  telt házzal - jó kihasználtsággal - működnek. A jelenlegi adventi időszakban például a múlt évihez képest látványosságokban és programokban is magasabb szintre lépett Eger. Az ünnepi vásár karácsony és szilveszter között is várja majd a látogatókat. A Szépasszonyvölgyben pedig a téli hónapokban is nyitott pincék fogadják a vendégeket. Sőt havonta egyszer egy kiemelt rendezvényre is készülnek.
December 29-én - immár 17. alkalommal - rendezik meg a Borszalont, a négy csillagos Hotel-Eger-Parkban. Ekkor harminc élenjáró borász kínálja majd a legkiválóbb termékeit. Az idei szalon délutánján Grand Superior elnevezéssel szakmai borbemutatót is tartanak, ahol a legújabb érlelésű borokat kóstolhatja meg az érdeklődő közönség. Ekkor mutatják be először Eger Borkapuját is, amely várhatóan a következő években köszönti majd a városba látogató vendégeket, a 2017-ben Hungarikummá nyilvánított bikavér szimbólumaként.

Turisták az egri várdombon

Fotó: Mentusz Károly

Egy korábbi hagyomány folytatásaként szilveszter éjszakáján, - este 10 órától -  túrát indítanak az Eged-hegyre - az egri történelmi borvidék reprezentatív szőlőtermő helyére - ahol éjfélkor az egybegyűltek koccintással köszöntik a 2018-as esztendőt. Ennek a programnak a keretében találkozik egymással a természet és a jó bor szeretete. Ezek mellett a várban, valamint a fürdőkben is várják a pihenni szándékozókat.
Az új év első hónapjában folyamatosan kivilágított családi sí- és szánkópálya fogadja majd az érdeklődőket Szilvásváradon, a népszerű Szalajka-völgy bejáratánál. Főleg a sportolni vágyó kezdőkre, valamint síbarátok érkezésére számítanak  a közkedvelt  bükki kirándulóhelyen. A nagyobb gyerekeknek pedig snowboard pályát alakítanak ki. A szervezők arról is gondoskodnak, hogy folyamatosan havas környezetet teremtsenek a vendégeknek.

Kapcsolódó cikkek