Somogyban kisfilmmel kampányolnak a természet védelméért

Forrás: turizmus.com

 2023. április 26. 12:22

A szemetelés és a szeméttüzek okozta károk mérséklése érdekében közösen lép fel a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. A cél: a környezettudatos gondolkodás és a társadalmi felelősség hangsúlyozása.

A somogyi állami erdőkben éves szinten megközelítőleg 100 tonna illegális szemetet gyűjtenek össze az erdészek – az eldobott papírzsebkendőktől az üdítős flakonokon keresztül a több zsáknyi és halomnyi háztartási és építési hulladékig. Amellett, hogy a szemét elszállítása több millió forintba kerül az erdőgazdálkodóknak, veszélyezteti az erdőjárók, valamint az erdők élőlényeinek testi épségét. Gondoljunk csak bele, ha az állat fogyaszt a veszélyes hulladékból, a kisebb állatok fejére szorul a konzervdoboz, a nagyvad belelép a fém felnibe, a drótkötegbe, akkor elpusztul. A hulladék nagy része műanyag, amely több száz év alatt bomlik le, valamint ezek az anyagok az esővízzel a talajba és vizeinkbe is jutnak. Az emberi gondatlanság sokszor odáig fajul, hogy a felhalmozott hulladékot meggyújtják. Ilyenkor rengeteg mérgező anyag keletkezik, amely számos más betegséget okozhat.

Ezért született meg az elhatározás, hogy útjára indítják az információs és szemléletformáló kampányukat, amelynek első lépéseként egy kisfilmet készítettek. Ebben tűzoltók és erdőgazdálkodók hívják fel a lakosság figyelmét arra, miként csúfítja el a környezetet és mérgezi meg az élővilágot a kidobott szemét.

 

A kisfilm készítői arra kérnek mindenkit, hogy győzze meg barátait, kortársait, családtagjait arról, hogy az autóból ne dobja ki a szemetet, otthonaikban szelektíven gyűjtse a hulladékot, a feleslegessé vált bútort, veszélyes és ipari hulladékot pedig a megfelelő helyen, a hulladékudvarban adja le. A szemétnek nincs helye az út szélén, az erdőben, a nádasban, sem az udvar végében.

Az együttműködés a későbbiekben is folytatódik. A közös cél, hogy minél több, a természetet veszélyeztető témára hívják fel a figyelmet, hogy minél jobban tudatosodjon a társadalomban – kicsikben és nagyokban egyaránt – a felelősség és a cselekvés szükségessége.

Nyitókép: SEFAG Zrt.