A kutyatámadás után újra megnyílt a Somoskői Vadaspark

Forrás: MTI

 2023. május 05. 13:11

Három hónap után csütörtökön újra megnyílt a Somoskői Vadaspark. A Salgótarján erdei városrészében lévő létesítményt azért kellett bezárni, mert januárban kutyák támadták meg és pusztították el az ott élő állatok egy részét – közölte a vadasparkot fenntartó Ipoly Erdő Zrt.

A vadaspark dolgozói január 28-án azzal szembesültek, hogy három kóbor kutya elpusztította a park muflonállományának háromnegyedét, az első vizsgálatok után pedig kiderült, hogy az életben maradt tíz állat is kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A megsebesített állatok állatorvosi kezelésben részesültek, a szakemberek felmérték a kárt, és megtették a szükséges jogi lépéseket. A vadasparkot azonnali hatállyal bezárták. A betévedt kóbor kutyák hárommillió forintos kárt okoztak.

Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint szakemberei az elmúlt hónapokban megvizsgálták a park védelmi rendszereit, és azonnali intézkedéseket hoztak a biztonságos üzemelés visszaállítása érdekében. A kerítéseket felújították, a területen újabb villanypásztorrendszert építettek ki, és ultrahangos kutyariasztókat telepítettek. A helyreállítás 1,5 millió forintos költséggel járt, amelyet a cég saját forrásból finanszírozott.

Az elpusztult muflonállományt pótolták

Fotó: Facebook / Somoskői Vadaspark

Az elpusztult muflonállományt pótolták, az állatok Sopronból a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, valamint a Budakeszi Vadasparkból érkeztek a Somoskői Vadasparkba.

Az eset kapcsán az Ipoly Erdő Zrt. arra kér minden állattartót, hogy fokozott felelősséggel járjon el a hasonló esetek megelőzése érdekében. Kérik, hogy az erdős területeken ne tévesszék szem elől a kutyát, a turistautakat kizárólag az ebeket pórázon vezetve közelítsék meg, és figyeljenek a szájkosár használatára.