Sopronban tartotta közgyűlését a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

Forrás: turizmus.com

 2022. május 16. 16:42

Sopronban, a TAEG Zrt. jóvoltából a Kőhalmy Vadászati Múzeumban rendezték meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter évi rendes közgyűlését.

„A klaszterünk megalapítása óta eltel nyolc év alatt sikerült elérnünk, hogy pályázatokból, valamint különböző forrásokból folyamatosan fejlesszék a hazai sípályákat. Magyarországon három kiépített sífutópálya van, ezek közül a leghosszabb a soproni pálya, ezért is tartottuk közgyűlésünket Sopronban. Itteni házigazdánk, a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület idén egy pályázat keretében egy univerzális erdőjáró gépet szerzett be" – tájékoztatta lapunkat Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke.

A FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület a sífutás előremozdítása miatt jött létre 14 évvel ezelőtt. A hetven tagot számláló egyesület 20 kilométeres pályát üzemeltet a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködve. „Kapunk tőlük egy szárzúzó gépet évente, utána ősszel a pályarendszereket olyan állapotba hozzuk, hogy amikor leesik a hó, megfelelő mennyiség esetén gépi nyomot tudjunk fektetni. Az új gép segítségével mostantól dupla gépi nyom kialakítására lesz lehetőségünk" – mondta el Kubinszky András, az egyesület elnöke.

A soproni Károly-kilátó teraszán a klaszter tagjai

Fotó: sieljitthon.hu

A közgyűlésen a helyi önkormányzat képviseletében jelen volt Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere, aki hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a téli sportok népszerűsítését. „Mint minden más mozgás, ez is az egészséges életmódot segíti elő. Sopron tájegysége olyan, hogy ha alkalmanként van hó, tudunk téli sportolási lehetőségeket is felajánlani. Vannak kiváló síoktatóink és egy kiváló egyesületünk, amely kezeli a sífutópályát, ahol mindenkit szívesen fogadnak" – mondta.

A soproni közgyűlés másnapján a tagok egy része Chernel István szülővárosába, Kőszegre látogatott. Az idei Chernel-emlékévhez kapcsolódva a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által vezetett Chernel-sétán a klaszter tagjai lehettek a legelső részvevők. A Chernel családhoz kötődő helyszíneket bemutató új sétaútvonal állomásainak szövegét Mátay Mónika történész állította össze, és letölthető a Kőszegi Séták applikációból is.