Stand-up show, csokigyár és magyar filmek – ezekkel készül a soproni podcastfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2024. március 29. 17:57

A SopronFest nemcsak újszerű, de tartalmában és hosszában is különleges fesztiválként indul el második alkalommal májusban. A fesztivál egyik eleme a Telekom PodcastFest, amely hét helyszínen több mint húsz beszélgetéssel és előadással várja a közönséget május 11-től.

A 70 éves, soproni születésű Eperjes Károlyt egy életút beszélgetésre a 25 éves Index látja vendégül a Deák Étterem kerthelyiségében. Áder János a Kék Bolygó podcastjének vendégeként Steigervald Krisztián, generációkutató érkezik Sopronba. A Magenta Podcast pedig a Halott Pénz 20 éves történetét dolgozza fel, Marsalkó Dávid, Járai Márk és Boros 'Venom' Gábor részvételével. Einspach Gábor, galerista a „Nem halok meg" című dokumentumfilm kapcsán rákbetegségéről és annak leküzdéséről mesél.

A már korábban bejelentett podcastek és más prózai, vagy éppen humoros programok között is érdemes újra szemezgetni. Dumadélután címmel nagyszabású stand-up show-val várja a SopronFest közönségét Fábry Sándor, Dombóvári István és Szabó Balázs Máté a Liszt Központban. Ez a hely egyébként a podcast programok fő helyszíne, ahol Kadarkai Endre három napon át fogadja vendégeit: ByeAlexet, Tóth Gabit és Ördög Nórát.

A SopronFest kiemelten fontos ügynek tekinti a bullying, vagyis a kortárs iskolai bántalmazás, csúfolódás, kiközösítés kérdését. A szervezők úgy gondolják, ezen a fórumon is érdemes beszélni erről. A fesztivál és az Unicef ennek kapcsán beszélgetést szervez a „Ne nézz félre!" kampányról, amelynek legfontosabb üzenete a címében megfogalmazott gondolat: az ártatlan szemlélődőnek mi a feladata, ha bullyinggal találkozik. A beszélgetés házigazdája Mészáros Antónia, az Unicef magyarországi ügyvezető igazgatója.

Sopron óvárosa a Tűztoronnyal

Fotó: 123rf.com

Sopron igazi büszkesége, a Harrer Csokigyár több podcast programnak is otthont ad. Abosi Bea, az intézmény tulajdonosa és vezetője itt beszélget majd Kende-Hoffher Krisztinával. Ugyanide érkezik majd a népszerű youtuber csapat, a TRIÓ!, vagyis Henry Kettner, Török Ábel és Abosi Barna. Érdekesség, hogy Barna családtag, így még csokit is neveztek el róla ugyanitt.

A mesterséges intelligencia szerepét, a digitális eszközök jelenlétét dolgozza fel Tari Annamária legújabb, „Hol a boldogság mostanában?" című könyve. Ennek kapcsán a szerzőt, valamint Szabó Bélát, a Telekom Stratégiai és Innovációs Igazgatóját, Nánási Pál fotógráfust és Weiler Péter képzőművészt Horváth Gergely látja vendégül a Soproni Egyetem csodaszép Ligneumában.

Sokan várják Hajós András és Linczényi Márk kettősét. A „Probléma" ezúttal egy interaktív programmal érkezik; a két műsorvezető emeli a tétet, nemcsak a saját problémáiról beszélget, hanem a közönség mindennapi gondjait is próbálja megoldani.

A fiatalokat érintő fontos és komoly témák, fogyasztható formában, a legkedveltebb szakemberek előadásában: így lehetne összefoglalni a Telekom PodcastFest három programját, amelynek a Búgócsiga ad otthont. Zacher Gábor az alkohol és a drogok szerepéről, Hevesi Krisztina a szexualitás kérdéséről, Csernus Imre pedig önismeretről és az egészséges emberi kapcsolatokhoz vezető útról beszél majd.

A fesztiválra a városba érkezik az egyik legnépszerűbb gazdasági és pénzügyi podcast, a Concorde. Jónap Richárd Trunk TamásDablty"-t látja vendégül, akivel élsportról és a mai fiatalok körében egyre jelentősebb sneaker kultúra jelenségről beszélget a Várkerületben, a Kultúrpresszó teraszán.

A tavalyi év egyik legnagyobb magyar filmes sikerének alkotóit is meghallgathatja a közönség a SopronFest idején. Koltai Lajos legújabb remekműve az anyák megmentőjének, Semmelweis Ignácnak, kortársaival vívott küzdelmeit mutatja be. A főszereplővel, Vecsei H. Miklóssal, valamint a rendezővel, Koltai Lajossal Köves Andrea beszélget a Kultúrpresszóban.

Ellátogat a fesztiválra Lil Frakk is, aki pedig a Lővérekben, az Unicum Kőházban mutatja be a Sávlekötő Camp döntőseit, ugyancsak egy podcast beszélgetés keretében. A szerencsések Puzsér Róberttel és Sebestyén Balázzsal is találkozhatnak, akik a fesztiválon „ülnek" először együtt színpadra.

A SopronFest – Telekom PodcastFest programok egy része belépőjegy nélkül, regisztrációval látogatható.