Tízezer év történelmét felölelő tárlat nyílt meg Sopronban

Forrás: MTI

 2024. május 27. 16:15

Átadták a Soproni Múzeum állandó régészeti kiállítását. A Múzeumnegyedben található Sopron örök című tárlatot a Magyar Géniusz Program 80 millió forintos támogatásából fejlesztették.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a hétfőn tartott megnyitón hangsúlyozta, hogy Sopron évszázadok óta híres a muzeológiájáról, ami sokszínű és szerteágazó is.

Amikor az 1500-as években találtak egy római kori sírkövet, azt a város akkora becsben tartotta, hogy amikor később megsemmisült, egy másolatot készítettek róla – mondta, hozzátéve, hogy ennek a ténynek a fényében a megújult kiállítás címe – Sopron örök – helytálló.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a Soproni Múzeum május 25-én vehette át a Pulszky Társaság Év múzeuma 2024 elismerést a kis múzeumok kategóriában Budapesten.

Vincze Máté beszédet mond  a Sopron örök című kiállítás megnyitóján a Soproni Múzeumban

Fotó: MTI/Filep István

Elmondta, hogy a kis múzeum kategóriának technikai oka van, hiszen nagy múzeumnak a vármegyei és országos hatókörű intézményeket tekintik. Ugyanakkor a kis múzeum kategória megkérdőjelezhető, ha azt nézzük, hogy milyen és mekkora gyűjteménnyel rendelkezik a Soproni Múzeum.

Vincze Máté kitért arra is, hogy Sopronnak ezer arca van, amit ezerféle módon jelenít meg a múzeumban is. Hozzátette: a városban a turisztika és a múzeum egymásra épül.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere azt hangoztatta, hogy a Múzeumnegyed a Modern városok program Sopron belvárosát érintő fejlesztéseinek az ékköve.

Elmondta, hogy szintén a Modern városok program segítségével újult meg a Lenck-villa, ami szintén a Soproni Múzeumhoz tartozik.

A Sopron örök című kiállításról úgy fogalmazott, hogy megpróbál párhuzamot vonni Róma és Sopron között, hiszen amikor Rómát alapították, időszámításunk előtt 753-ban, akkor a Várhelyen már állt az erődrendszer. Róma kereskedelmi központja volt egy nagybirodalomnak, Sopron fontos állomása volt a borostyánkőútnak.

Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását, ezért a Soproni Múzeum külön pályázatot nyújtott be a Magyar Géniusz Program által 2021-ben kiírt pályázatra.

Az állandó kiállításon bronzkori kincseket, aranyakat és ezüstöket, a vaskoriak világát és a Római Birodalom korszakát fedezhetik fel a látogatók. A tízezer év történelmét felölelő tárlaton bemutatják az elmúlt évek fontosabb felfedezéseit is.