Újra Németország az első az Anholt-Ipsos országimázsindexében

Forrás: turizmus.com

 2022. december 23. 18:10

Az Anholt-Ipsos Nation Brands Index (NBI) 2022-es felmérésében Németország sorban hatodszor, és eddig összesen már nyolcszor ért el első helyezést a 60 ország között végzett összehasonlításban.

Ezáltal Németország rekordot ért el: nincs még egy olyan ország, amely egymás után hat alkalommal vezető pozíciót ért volna el, amióta 2008-ban először került sor az NBI felmérésére  Ez azt jelenti, hogy Németország mint úti cél a negatív körülmények, úgymint az infláció, a gazdasági krízis, a pandémia utóhatásai vagy a geopolitikai konfliktusok ellenére változatlanul kitűnő hírnévnek örvend – adta hírül a Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT).

Ebben az évben a második és a harmadik helyen Japán és Kanada végzett.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsának elnöke így nyilatkozott: „Az aktuális kihívások eredményeként a desztinációk versenye egyre éleződik. Ezért még fontosabb a megbízhatóan erős imázs. Az NBI az analitikus értékelésével és más felmérésekkel összeköttetésben értékes adatokat szolgáltat tényekre alapozott marketingünk stratégiájához.  Jövő évi intézkedéseinkkel a digitalizáció és az ökológiai transzformáció kiemelt területén tovább erősítjük az Németország mint fenntartható úti cél pozícióját.”

Karácsonyi vásár Frankfurtban

Fotó: 123rf.com

Az NBI 2022-es felmérésének turisztikailag releváns részeiben Németország mindenekelőtt a „Historic Buildings”, a „Vibrant Cities” és a „Contemporary Culture” (mindegyiknél 7. hely), illetve a „Cultural Heritage” kategóriákban (9. hely) ért el jó helyezést. Ezek a Németország számára fontos értékek támogatják azokat a profiltulajdonságokat, amelyeket a felmérésben résztvevők összekötnek a desztinációval: 42 százalékuk Németországhoz mint turisztikai úti célhoz az „Educational” jelzőt, 32 százalékuk a „Fascinating”, 30 százalékuk az „Exciting” minősítést társította.  Ezen felül számos más aktuális felmérés is alátámasztja mind keresleti, mind kínálati oldalon Németország kiváló pozícióját fenntartható úti célként a nemzetközi versenyben.

Ezáltal Németország az SDG-indexben – amely leképezi az országok eredményeit az UNO-klímacélok elérésénél – a hatodik helyen végzett, a World Economic Forum Travel & Tourism Development Index felmérésében az ötödik helyen és a YouGov Travel & Tourism Sustainability Ranking rangsorában az összes európai országból az első 10 között végzett.

A DZT megbízásából készített IPK International exkluzív felmérésében 2022 szeptemberében a németországi beutazás 27 küldőpiacán a külföldi utazók világszerte értékelték a német kínálat spektrumát a klíma- és környezetvédelemre, illetve a fenntarthatóságra vonatkozóan. Ebben az elemzésben Németország a harmadik helyet érte el Svájc és Svédország mögött, megelőzve Dániát, Franciaországot és Ausztriát. A pozitív arculatot és a versenyképes kínálatot visszatükrözi az ügyfelek elégedettsége: így a Qualitätsmonitor Deutschlandtourismus (2021. júliustól 2022. áprilisig) szerint a Net Promoter Score – az a mutató, amely annak a valószínűségét mutatja, hogy milyen szinten ajánlanák tovább Németországot mint üdülési desztinációt barátoknak és ismerősöknek – a -100-tól a +100-ig terjedő skálán + 66 volt.