Space-központ épül Farkas Bertalan nyírségi szülőfalujában

Forrás: turizmus.com

 2017. február 28. 15:56

Három milliárd forintot ad a kormány arra, hogy a kétezer lakosú Gyulaházán space-központ épüljön fel, a Nyírség új attrakciójaként.

Az attrakciófejlesztést és a hozzá rendelt összeget a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmazza a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai térség fejlesztésének részeként.

A projektről a település polgármestere sem tud tudott egyelőre konkrétumokról beszámolni a Szabolcs Online-nak, arra hivatkozva, hogy annyira friss a fejlesztést elfogadó határozat, bár az elmúlt év végén már egyeztettek az illetékesekkel.

Amerikai űrhajós

Az űrkutatás technikai csodáit is bemutatnák Gyulaházán (képünk csak illusztráció)

Fotó: publicdomainpictures.net

Bardi Béla elmondta, hogy tavaly csupán egy kiállítóterem megépítésére pályáztak azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti, s a repüléstörténeti kiállítási anyag egy része is Gyulaházára kerüljön. Elképzelésüket elsősorban azzal indokolták, hogy Farkas Bertalan a községük szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen. Már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is idekerülhetnének.

A gyulaháziak nagyon örülnek a lehetőségnek, s bíznak benne, hogy egy óriási érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakcióval gazdagodik a település – fűzte hozzá a polgármester.