Spanyolország is szigorít a koronavírus miatt

Forrás: MTI

 2020. március 10. 17:12

Spanyolország szerdától két héten át nem fogad Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében – döntött a spanyol kormány kedden.

Spanyolország és Olaszország között évente 106 ezer kereskedelmi járat közlekedik, mintegy 16 millió utassal.

A korlátozás nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teherszállító, humanitárius és egészségügyi járatokra.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban eddig 1622 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, 101 beteget ápolnak intenzív osztályon, és 35 ember halt bele a betegségbe. A gyógyultak száma 135. Koronavírus-tesztet több mint 17500 esetben végeztek.
Az országban három területen "jelentős a vírus közösségi terjedése": a madridi autonóm közösségben, ahol 782 fertőzött van, Baszkföld két városában, Vitoriában és Labastidában 195 regisztrált megbetegedéssel, valamint La Rioja régióban 144 esettel.

Ezen a három helyszínen szerdától szünetel az oktatás két hétig, valamint felfüggesztik az ezer főnél nagyobb, zárt térbe szervezett tömegrendezvények megtartását is.

A Madrid-Barajasi nemzetközi repülőtér

Fotó: 123rf

A következő két hétben a nagyszabású sportmérkőzéseket közönség nélkül, zárt kapuk mögött játsszák az egész országban. A nagyszabású tömegrendezvények megtartásának engedélyezését ezentúl egyenként fogja értékelni az egészségügyi minisztérium az érintett autonóm kormányokkal és önkormányzatokkal közösen. Így például a Valenciában jelenleg is zajló, hagyományos téltemető Fallas ünnepség folytatásáról is határozni fognak.

A fertőzések számában élen járó madridi tartomány bejelentette: a jövő héttől az otthonmaradó diákok távoktatásban, online tanulnak majd, és új intézkedésként elrendelték a tömegközlekedési eszközök napi fertőtlenítését.

A kormány elfogadott egy cselekvési tervet is a járvány várható gazdasági hatásainak mérséklése érdekében.