Konferenciaközpontokban is oltanak már a britek

Forrás: MTI

 2021. január 11. 16:47

Megnyíltak hétfőn a koronavírus elleni oltások tömeges beadására kialakított központok Angliában. Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy közelít a 2,5 millióhoz az Egyesült Királyságban eddig beadott oltások száma.

Hétfőtől hét hatalmas angliai központ kapcsolódott be a több mint egy hónapja folyó oltási kampányba.

Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyíltak meg e zömmel sport- és konferenciaközpontokban kialakított oltási helyszínek, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak.

Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya, valamint a világ egyik legnagyobb fedett rendezvényközpontja, a kelet-londoni ExCel Centre is.

A világ egyik legnagyobb turisztikai vásárának helyszínéül szolgáló ExCel Londonban is oltóközpontot alakítottak ki

Fotó: ExCel London

Boris Johnson, aki hétfőn a nyugat-angliai Bristol oltási központjában tett látogatást, újságíróknak elmondta, hogy az oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig hozzávetőleg 2,4 millióan kapták meg a vakcinát az Egyesült Királyság egészében.

Hozzátette: a kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) által a legveszélyeztetettebb kategóriába sorolt, 80 éven felüli korosztály tagjainak 40 százaléka, az idősotthonok szintén e legfelső kockázati csoportban nyilvántartott lakóinak 23 százaléka részesült a koronavírus elleni oltásban.

A brit kormány meghirdetett célkitűzése az, hogy a JCVI 25 oldalas oltási menetrendjében szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport - az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály minden tagja, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségek miatt különösen veszélyeztetettek mindegyike - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

E terv alapján Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.
Matt Hancock egészségügyi miniszter a BBC rádiónak hétfőn elmondta: a brit kormány céljai között szerepel az Egyesült Királyság teljes felnőtt lakosságának beoltása a nyár végéig.

Hancock felidézte, hogy a kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a BBC televízió hétfői betelefonálós műsorában ugyanakkor kijelentette: mindenkinek a lehetséges minimumra kell korlátoznia a kapcsolattartást másokkal mindaddig, amíg az oltási kampány hatása érezhetővé válik.

Whitty professzor - aki a brit kormány egészségügyi főtanácsadójának tisztségét is ellátja - azt mondta: a következő néhány hét jelenti a nagy-britanniai koronavírus-járvány legveszélyesebb szakaszát.

Hangsúlyozta: egyedül Angliában több mint 30 ezren vannak kórházban az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány első hullámának tavaly áprilisi tetőzése idején 18 ezer beteg szorult kórházi kezelésre Angliában.