Sportoló arisztokraták nyomában Betléren

Forrás: turizmus.com

 2019. május 07. 12:30

A szlovákiai Betléren található egykori Andrássy-kastélyban május 18-án az egykori arisztokraták sportolási szokásai kerülnek a reflektorfénybe.

Az Andrássy család minden tagja számára a lovaspóló, a vitorlázás, az autósport, a különböző versenyek, valamint az olimpia nagyon népszerű szabadidős tevékenység volt, ezért a betléri kastély idei Múzeuméjszakáját a sport szellemében rendezik meg – tájékoztatta lapunkat a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet.

Május 18-án, szombaton gazdag program vár minden generációra a kastélyban. Délután 13 órától a kreatív művészeti műhelyben a leghosszabb festett könyvet készíthetik el a gyerekek, valamint különböző kreatív sporteszközöket is fabrikálhatnak.

 

A kastély előtti réten a látogatók eközben olyan sporttevékenységekkel foglalkozhatnak, mint a labdajátékok, a tollaslabda, a tenisz vagy a krikett, amelyek az arisztokraták körében is népszerűek voltak.

18.30-kor kezdődik a Szupersztár döntőjéből ismert Karmen Pál-Baláž koncertje a kastély előtti réten. 19 órától a múzeum látogatói klasszikus vagy különleges tematikus kastélytúrákon vehetnek részt. A tematikus túrák az Andrássyak sporttevékenységeiről szólnak – és nem véletlenül. Az idén Szlovákiában megrendezésre kerülő Jégkorong Világbajnoksághoz kapcsolódik a Múzeuméjszaka témája is. Ezért a kastély mellett található Spanga büfé mellett a látogatóknak lehetőségük lesz az Egyesült Királyság–Szlovákia mérkőzésének megtekintésére 20:15-kor.

A szombat este csúcspontja 23:00 órakor a tűzijáték lesz, amely a 18. század óta nagyon népszerű az arisztokrata körökben, és minden jelentős nemesi ünnepség elengedhetetlen része.

A kastély és a park május 18-án éjfélig tart nyitva.