Srí Lanka megnyitotta határait a turisták előtt

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. január 29. 19:34

Január 25-én megérkezett Srí Lankára a turisták első csoportja Németországból, Hollandiából és Svájcból, miután a dél-ázsiai szigetország közel egy évig tartó lezárás után megnyitotta határait a külföldiek előtt.

Srí Lanka Nagy-Britanniát leszámítva a világ bármely országából fogadják a turistákat – jelentették be a Sri Lanka Tourism által szervezett múlt heti colombói sajtótájékoztatón

A nyitásról azután született meg a döntés, hogy sikeres volt az az egy hónapos pilot projekt, amelynek során december végétől 1700 turista érkezett charterjáratokkal Ukrajnából.

A csodálatos tengerpartok a magyar turistákat is újra várják

Fotó: 123rf

Január 24. óta fogadja a kereskedelmi járatokat az ország két nemzetközi repülőtere, a Bandaranaike International Airport (BIA) és a Mattala International Airport (MRIA).

A turizmus újraindulása ugyanakkor fokozatosan várható. A napokban érkezik meg az első kínai turistacsoport, a későbbiekben pedig oroszok érkezése várható, miután a Sri Lanka Airlines február 15-től újraindítja menetrend szerinti járatát. Jelenleg egyébként már 15 légitársaság repül újra a szigetországba.

A turistáknak ugyanakkor szigorú járványügyi szabályokat kell betartaniuk a szigeten.

A belépés feltétele az előzetes online vízum beszerzése, a kötelező Covid-19 biztosítás, amelynek ára 12 dollár, és amely egy hónapra 50 ezer dollár értékig fedezi az esetleges kórházi ellátás költségeit. A belépéshez egy, a belépés előtt legkésőbb 96 órával készített negatív PCR-teszteredményt is be kell mutatni.

Mindezen felül három PCR-tesztet is köteles minden turista online megvásárolni, mielőtt belépne az ország területére. Egy teszt ára 40 dollár. Az első tesztet a szállodába való megérkezéskor veszik le, a másodikat érkezés után 5-7 nappal, illetve a tünetek esetleges megjelenésekor. Egy harmadik tesztet is köteles mindenki elvégeztetni a tartózkodás 10-14 napja között valamikor.

A tartózkodás első 14 napja csak a hatóságok által jóváhagyott, biztonságosnak minősített szálláshelyeken lehetséges. Ezeken a szálláshelyeken a szobák egynegyedét üresen hagyják, hogy a vendégek szükség esetén karanténként használják azokat.

Srí Lanka évente kétmillió turistát fogad. A koronavírus-járvány során alig 60 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma csupán 280.