Startol a szezon a szlovák síterepeken

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 10:58

Amatőr és profi síversenyekkel, sífutási és ingyenes korcsolyázási lehetőségekkel, valamint a Tátrai Jégdómban rendezett koncertsorozattal várja a téli kikapcsolódás szerelmeseit Szlovákia.

A magyar turistákat nemcsak 20 százalékos kedvezményű síbérlettel, hanem 3 napos karácsonyi vásárral és történelmi látnivalókkal is csábítja a Szlovák Turisztikai Képviselet. A Magas-Tátrában idén már esett a hó, de az összes szlovák sípálya hóágyúkkal felszerelt.

Szlovákia várja a téli sportok szerelmeseit

Fotó: slovakia.travel

A Szlovák Kulturális Intézetben mutatták be, hogy idén milyen attrakciókkal várják a téli kikapcsolódásra vágyókat. Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, illetve Pavol Hamžík, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete vezette fel az eseményt. Mindketten a szlovákiai Magas-Tátra remek természeti adottságait emelték ki.

Ennek alátámasztására Michal Sikora, Csorba polgármestere egy speciálisan a Csorba-tó ( Strebske Pleso) és környékét feltérképező könyvet mutatott be, ami nemcsak kivételes fotóalbummal illusztrált, de számos kevésbé ismert érdekességet is tartalmaz. Az eseményen Katona István tíz, a Magas-Tátra természeti szépségeiről készült festménye is megerősítette, hogy milyen csodásak a szlovák erdők és síterepek.

 

Nem csak a síelés miatt lehet jó úti cél Szlovákia

Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy ezen a télen már a 18. Hórukk snowboard és síkupát rendezik meg. A versenyt - amelynek Szlovákia 5. alkalommal lesz a házigazdája - január 16. és 19. között tartják Tátralomnicon (Tatranská Lomnica).

Aki viszont nem a profi síelőkre kíváncsi, vagy akár amatőrként maga is versenyezne, annak február 8-án, Donovalyban lesz erre lehetősége, a 28. Honda Kupán. Donovalyban nagyon jók a lehetőségek a családok számára, 15 sípálya várja itt a téli sportok szerelmeseit, és este is lehet síelni.

Sona Jelínkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője kiemelte:  a szlovák síparadicsomok megfizethetők a magyar családok számára is. Az a tendencia látszik, hogy rövidebb időszakokra, de évente többször mennek síelni az emberek.

Aki lesiklás helyett inkább a sífutást keresi, az is megtalálja a számításait, mint ahogy az is, aki inkább korcsolyázna, vagy éppen a téli természetben barangolna. Ótátrafüreden (Stary Smokovec) akár este is lehet majd szánkózni, hetente 3-szor van erre lehetőség, Poprádon pedig aquapark és történelmi nevezetességek várják az alternatív kikapcsolódásra vágyókat.

A híres Tátrai Jégdóm

Fotó: slovakia.travel

Az idei év nagy attrakciója, hogy a Tátrai Jégdómot most a párizsi Notre Dame mintájára alakították, faragták ki – 18 művész dolgozott rajta. Több koncertet tartanak majd itt, lesznek zenei előadások karácsonykor és jövő húsvétkor is.

Turisztikai szakemberek szerint egyébként a szlovák síparadicsomok nemcsak azért népszerűek a magyarok körében, mert olcsóbbak az osztrákoknál, hanem azért is, mert például Budapestről mindössze 3 órányi autózással elérhetők.

A poprádi repülőtér miatt ráadásul most már nemcsak a környékbeli turisták járnak oda. Több diszkont-légitársaság például London–Poprád járatot üzemeltet.

Kapcsolódó cikkek

Szlovákia őszi színei

2019. október 27.

Ilyen ez a Palócföld!

2019. október 24.